Andre Geim i Konstatin Novoselov, obojica fizičari sa Mančester univerziteta, Engleska, dobitnici su Nobelove nagrade za fiziku 2010. Kako je objavila švedska Kraljevska akademija  5. oktobra, nagradu im dodeljuje za "revolucionarno otkriće dvodimenzionalnog materijala graphine" (graphene, izvedeno od graphite, mineral carbon, prim prev.)".

Graphen
GRAFIN (Slika iz Wikipedie)

Materijal je napravljen od atoma ugljenika raspoređenih u obliku saće (meda), u obliku tanke ploče, koji je skoro providan. Ispostavilo se da grafin poseduje izvanredna svojstva: provodi elektrone sa ekstremno niskim otporom, provodi toplotu deset puta bolje od bakra, i pokazuje neobične kvantne efekte. Takođe je savitljiv i jači od čelika.

Andre Konstantinovich Geim, (ruski: Андрей Константинович Гейм, rođen 1. okotobra 1958. u SSSR-u) rusko-holandski fizičar.
Konstantin Sergeevich Novoselov (ruski: Константи́н Серге́евич Новосёлов; rođen 23. augusta 1974. U SSSR-u), rusko-britanski fizičar.

"Neverovatan, a tako prost materijal", izjavio je fizičar Joseph Stroscio sa Nacionalnog instituta za standard i tehnologiju iz Gaithersburg Md., campus.

Gaim i Novoselov su sa saradnicima 2004. u Science objavili kako su izdvojili dvodimenzionalan sloj atoma ugljenika iz grafita, istog materijala koji nalazimo u običnoj olovci. (SN, 10/23/04, p.259). (Zapravo papirić na kom ste olovkom zabeležili šta da kupite na pijaci, mogao bi da sadrži sićušnu količinu grafina.) Taj uspešan, tehnički zahtevan poduhvat, imao je velik odjek među naučnicima, jer svi su pohrlili da okarakterišu svojstva bizarnog materijala. Za šest godina nakon otkrića, objavljeno je blizu 50 000 radova na temu grafina.

Grafin bi mogao da postane osnova za primenu u elektronici, u proizvodnji prozirnih ekrana, efikasnih solarnih panela, ali i kao sastavni deo lakih plastičnih materijala za primenu u aeronautici i sl.

"Fizičare naprosto raspomamljuju mogućnosti koje su sve u opciji, kada ga uparite sa raznim drugim aplikacijama", kaže Stroscio. "Voleo bih da vidim jedan tranzistor od grafina visoke brzine u mom mobilnom".

Nagrada koju će Geim i Novoselov podeliti iznosi blizu 1.5 miliona dolara.

(ScienceNews,
prevela T.P.)

Author: Tatjana Petrović

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...