TV Astronomija

Misija Chang’e 6 – Prvi uzorci tla sa tamne strane Meseca

Change6GM 3

Misija Chang’e 6 – Prvi uzorci tla sa tamne strane Meseca

Chang’e 6 je misija kineske svemirske agencije koja je uspešno sletela na tamnu stranu Meseca u blizini južnog pola, i to je prva misija u istoriji koja je vratila uzorke sa tamne strane nazad na Zemlju. U ovom videu otkrićemo kako je protekla misija Change 6, I videćemo kakve su ambicije Kine u daljem istraživanju Meseca.

Opširnije: Misija Chang’e 6 – Prvi uzorci tla sa tamne strane Meseca

Write comment (0 Comments)

TED: Zašto ne vidimo dokaze vanzemaljskog života?

VZTED 2

Spremite se za animirano istraživanje čuvenog Fermijevog paradoksa. Sa tako ogromnim brojem planeta u svemiru, mnogo starijih od Zemlje, zašto još nismo videli očigledne znake vanzemaljskog života? Mogući odgovori na ovo pitanje su brojni i zanimljivi, uznemirujući i puni nade.

Opširnije: TED: Zašto ne vidimo dokaze vanzemaljskog života?

Write comment (0 Comments)

Zapanjujuća slika Stubova stvaranja

PillarsH JW 2

Nasa je upravo objavila video za koji su novinari odmah rekli da je zapanjujući. Ruku na srce – i jeste. Ona je rezultat kombinacije podataka dva najmoćnija svemirska teleskopa: teleskopa Habl i teleskopa Džejms Veb. A radi se o Stubovima stvaranja ili Pillars of Creation. Slike tog dalekog objekata koji je tek detalj magline Orao, već decenijama se nalaze u brojnim magazinima širom sveta, zbog svog neobičnog i misterioznog oblika ali jednostavno i zbog estetskog naboja. 

Opširnije: Zapanjujuća slika Stubova stvaranja

Write comment (0 Comments)

Agelast: Osiromašeni uranijum: efekti, mitovi i zablude | Prof. dr Koviljka Stanković

KS1

Naša nova gošća je prof. dr Koviljka Stanković, vanredna profesorka na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, za užu naučnu oblast nuklearna tehnika i predsednica Srpskog nuklearnog društva. S obzirom na novonastale okolnosti u našoj zemlji, pozabavili smo se temom zakonske regulative o nuklearnim programima, samim modularnim reaktorima, ali smo govorili i o principima rada reaktora, gorivima za reaktore gde smo pokrivali i teme poput jonizujućih zračenja i adresiranja mitova o uticaju osiromašenog uranijuma na ljude i životnu sredinu. Takođe smo pokrivali teme o primenama fizike atomskog jezgra na problem klimatskih promena, kao i primenu u medicini, agrokulturi, arheologiji i drugim oblastima. Naravno, jedan deo je posvećen, ne samo zračenjima, već i zaštiti od zračenja i upravljanju nuklearnim otpadom..

   

Opširnije: Agelast: Osiromašeni uranijum: efekti, mitovi i zablude | Prof. dr Koviljka Stanković

Write comment (5 Comments)

TED: Zašto naš univerzum možda postoji na prelomnoj tački

Prelom 1

Zašto naš univerzum možda postoji na prelomnoj tački / Why our universe might exist on a knife-edge

Najveće iznenađenje otkrića Higsovog bozona? Da u stvari nema iznenađenja. Đan Đudiče vodi nas kroz problem teoretske fizike: šta ako Higsovo polje postoji u ultra-gustom stanju koje može da znači kolaps svih atomskih materija? Na šaljiv i šarmantan način, Đudiče u glavnim crtama predstavlja mračnu sudbinu - i zašto još uvek ne moramo da brinemo o tome. (Snimljeno na TEDxCERN.)

Opširnije: TED: Zašto naš univerzum možda postoji na prelomnoj tački

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Boris Saksida said More
  Pozdrav i čestitke svima !!!!!!lp Boris 20 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm,....najprije....izvinite što nisam... 21 sati ranije
 • Rekreativac said More
  Čitam tekst i osmeh mi na licu, kao da... 1 dan ranije
 • Zvezdobrojac said More
  Odličan kamp, odlično takmičenje i... 1 dan ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm.....baš lepo,Jurij malo osiveo,malo... 2 dana ranije

Foto...