Neverovatna zatucanost na svim nivoima obuzima naše društvo i siguran sam da nas psiholozi, filozofi, pa i psihijatri iz ostalih zemalja pomno posmatraju i sad uživaju jer imaju izobilje zanimljivog materijala za svoje naučne radove.

Meni je posebno interesantno što među najzatucanijima ima puno akademika, profesora i sličnih što lepo govori o tome da mi inteligenciju i nemamo.

iskra

Prenosimo članak iz Danasa

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Odboru za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Skupštine Srbije, Predsedništvu Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i senatima Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Banjaluci dostavljena je peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima, saznaje Danas. Peticiju protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije potpisala su 52 akademika, naučna savetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, pet magistara nauka, pedeset lekara specijalista, 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i hemičara, osam umetnika, pet novinara i pet sveštenika.

Uz peticiju, u koju je Danas imao uvid, navedena je molba da institucije kojima je dostavljena ozbiljno razmotre činjenice navedene u objašnjenju peticije i, kako piše, "srazmerno vašoj značajnoj ulozi u našoj državi i društvu doprinesete realnom sagledavanju i usaglašavanju navedenih činjenica".

Za profesora Željka Tomanovića, dekana Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, peticija ne predstavlja novinu.

- Radi se o starim kreacionističkim idejama koje su potpuno anahrone i nenaučne. Ne postoji nijedno naučno saznanje koje ide u prilog navedenim tvrdnjama i negiranju evolucije. Kreacionističke ideje su potekle od kvazireligijskih organizacija iz SAD-a i ostalih zapadnih zemalja, a danas su raširene svuda. Mada sam siguran da državne institucije neće ozbiljno shvatiti peticiju, ipak će visokoškolske i naučne ustanove reagovati kod nadležnih - kaže Tomanović za Danas.

Ipak, Muamer Zukorlić, predsednik Odbora za nauku, obrazovanje i tehnološki razvoj, ocenjuje za Danas da unapred ne isključuje nijednu inicijativu.

- Iako nisam imao još prilike da se upoznam sa sadržajem peticije, ne bih unapred isključio njeno razmatranje na Odboru za nauku u Skupštini Srbije. Ja predsedavam telu ne jednog lica, već kolektivnog, i sve što stavim na dnevni red je predmet glasanja i argumentovane rasprave. Ono što principijelno, pre uvida u sadržaj peticije, mogu da kažem jeste da sam ja slobodouman čovek i da se zalažem za to da svako može da delegira svoje mišljenje i kroz nadležne institucije. Svaka isključivost je štetna - ističe Zukorlić za Danas.

Upitan da li to znači da će ovu peticiju uključiti u dnevni red naredne sednice Odbora za nauku, Zukorlić kaže da unapred ne može ništa sa sigurnošću da tvrdi, i ponavlja reči o sopstvenom zalaganju za ravnopravnost mišljenja i njihovo argumentovano sagledavanje.

Srbijanka Turajlić, profesorka Univerziteta u Beogradu u penziji i bivša pomoćnica ministra prosvete u vladi Zorana Đinđića, za naš list kaže da bi imala daleko više razumevanja da su neki od potpisnika peticije, koji verovatno imaju stručna znanja o evoluciji, pokrenuli ozbiljnu raspravu na tu temu koja argumente ne bi crpela iz titula već iz svetski poznatih i priznatih naučnih rezultata.

- Ja svakako nisam kvalifikovana da raspravljam o tome kako treba da izgleda nastava evolucije, sasvim sigurna da se pitanje sadržaja bilo koje nastavne jedinice ne može rešavati peticijom koju potpisuju razni ljudi, zvučnih titula koje izvesno svedoče o njihovoj kvalifikovanosti da daju relevantno mišljenje o oblastima na koje se te titule odnose, ali ni na koji način ne ukazuju na to da su se potpisnici ikada bavili pitanjima evolucije, odnosno da su zaista stručni da o tome meritorno govore - navodi ona.

Kako dodaje, "ovako formulisana sa apriornim napadom na globaliste i ateiste i izvore finansiranja, meni peticija liči na pamflet".

- Koliko god da svedočimo urušavanju obrazovnog sistema u našoj zemlji, iskreno se nadam da on još uvek nije došao do tačke kada će se o sadržaju nastave odlučivati pamfletskim nadglasavanjem - naglašava ona.

Prema rečima Žarka Koraća, člana Odbora za nauku, obrazovanje i tehnološki razvoj i samostalnog poslanika na listi Liberalno-demokratske partije, napad na teoriju evolucije sa klerikalnog stanovišta koje samo maskira pseudonaučnim argumentima je povratak u doba inkvizicije koja je određivala šta je javno prihvatljivo, a šta ne.

- Ne postoji savremena biologija bez teorije evolucije koja je njena osnova. Srbija je sekularna država i sadržaj njenih školskih programa određuju stručnjaci a ne skupina klerikalnih lekara prema svojim političkim ubeđenjima. Ovaj apel odgovara iranskoj teokratiji a ne modernoj državi. I uzgred, naučno je potpuno besmislen - zaključuje Žarko Korać za Danas.

Članica Odbora za nauku i poslanica Demokratske stranke Aleksandar Jerkov za Danas kaže da škole, nastavni planovi, standardi, obrazovanje u Srbiji je na početku 20. veka, a da oni ovakvom inicijativom žele da ga vrate na početak 19. veka.

- Neverovatno da se danas u Srbiji bavimo ovom temom pored toliko gorućih problema srpskog obrazovanja i ujedno mi je žao što se potpisnici ovog dopisa nisu zauzeli i angažovali povodom rešavanja zaista važnih problema u obrazovanju od kojih zavisi budućnost naše zemlje - ukazuje Jerkov.

Do zaključenja ovog izdanja Danasa iz Ministarstva prosvete nismo dobili komentar.

Ljiljana Čolić: Darvinova teorija me vređa

- Nisam aktivno učestvovala u sastavljanju ove peticije, ali sam je sa zadovoljstvom potpisala i slažem se apsolutno sa svime što u njoj piše - ocenjuje za Danas LJiljana Čolić, profesorka Univerziteta u Beogradu i ministarka prosvete u vladi Vojislava Koštunice, koja je zbog pokušaja da ukine teoriju evolucije u nastavnom programu bila, kako i sama kaže za naš list, prinuđena da 2004. godine podnese ostavku na tu funkciju. Čolić ističe da od 2004. godine do danas nije revidirala svoja stanovišta o nastanku čoveka. "Darvinova teorija vređa vernike Srpske pravoslavne crkve i ja sam prvenstveno zbog toga mišljenja da bi je trebalo ukinuti iz nastavnog programa", kaže Ljiljana Čolić za Danas.

Upitana da li je ona predstavnik SPC ili profesor Univerziteta i naučnica, Čolić kaže da je ona pre svega pravoslavna vernica. "I da vam kažem, teorija evolucije i tvrđenja da je čovek nastao od majmuna vređa sve vernike, a ne samo pravoslavne", zaključuje za Danas bivša ministarka prosvete u vladi Vojislava Koštunice.

Obrazloženje peticije

"Kroz nastavu biologije, teorija evolucije zauzima sve tvrđe neodarvinističke dogmatske stavove. Globalisti i ateisti, koji danas u svetu zauzimaju najuticajnije pozicije, iz ličnih i globalističkih razloga, afirmišu teoriju evolucije i finansiraju promotere ove teorije. Danas se u celom svetu javljaju brojni poznati i priznat naučnici, među kojima ima i značajan broj ateista, koji upozoravaju da je teorija evolucije hipoteza čiji su stavovi o nastanku sveta, života i čoveka naučno nedokazivi ili u suprotnosti sa naučnim činjenicama", piše, između ostalog, u obrazloženju peticije.

 

Ovo su damari srednjeg veka u koji se lagano, ali sistematski vraćamo. O tom sunovratu govori i ova priča: Kratka istorija propasti

Srodni članci iz 2004.

Evolucija dogme - povodom odluke ministra prosvete i sporta da se iz nastavnog programa za osmi razred osnovne škole izbaci lekciju o evoluciji živih bića.
I BOG STVORI MINISTARKU - reakcije
Komentar dr M. Ćirkovića
Evolucija dogme - komentari
Talibanizacija Srbije
Komentar


Komentari

 • Siniša said More
  Zanimljiv komentar, u kome se pominje... 5 sati ranije
 • Baki said More
  Interesantan tekst. U blizini... 6 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Naredna generacija veliki teleskopi u... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Dobat tekst. Moguć samo u domenu... 1 dan ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Koncept tamne materije počeo je da... 1 dan ranije

Foto...