Astronautika: misije

Prema Nasinim podacima, 'Voyager 1' je presekao heliopauzu i ušao u međuzvezdani kosmos 25. avgusta 2012. To se dogodilo kada se 'Voyager 1' više nije nalazio pod udarom solarnog vetra. Međutim, Sunčev sistem se proteže mnogo dalje od uticaja Sunčevog vetra.

GdejeV 1
Nichelle Nichols
 iz 'Star Treka' sa Larryjem Zottarellijem 2015., poslednjim članom tima koji je bio sa 'Voyagerima' od lansiranja 1977.

'Voyager 1' se trenutno (april 2022.) nalazi na udaljenosti od 23,37 milijardi kilometara od Sunca. Na ovoj udaljenosti, brzina bega od Sunčeve gravitacije iznosi 3,45 kilometara u sekundi. U odnosu na Sunce, 'Voyager 1' danas putuje brzinom od oko 17 kilometara u sekundi (61.200 km(h), tako da će na kraju konačno pobeći od Sunčeve gravitacije.

Brzina 'Voyagera 1' od 17 kilometara u sekundi znači 540.000.000 kilometara godišnje. Trebaće još recimo 220 godina da preseče orbitu Sedne, najudaljenije poznate patuljaste planete u Sunčevom sistemu. Trebaće 30.000 godina da izađe van Ortovog oblaka, za koje se sumnja da je spoljnji prsten kometnih glava koje kruže oko našeg Sunca. 'Voyager 1' (ili ono što će ostati od njega) na kraju će lutati Mlečnim putem...

Kao što znamo, sonda je još uvek u radio-kontaktu sa Zemljom, ali samo do otprilike 2025. godine zbog sve manje snage svog plutonijumskog generatora.

Brzina bega je data formulom

GdejeV 3

gde je G gravitaciona konstanta, koja iznosi 6,674 × 10-11 m3/kg/s2M je masa Sunca, koja iznosi 1,989 × 1030 kg, R je distanca od Sunca, koja iznosi 23,37 × 1012 metara, dok je V brzina bega izražena u metrima u sekundi

GdejeV 2

 
 

Epopeja VOYAGER elektronska knjiga o Vojadžeima (Draško Dragović)

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Dragan Tanaskoski said More
  Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 8 sati ranije
 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 1 dan ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 4 dana ranije

Foto...