Astronautika: misije

pdf

EPOPEJA

VOYAGER

voyager595Pre više od 15 godina za potrebe knjige o kosmosu koju smo otac i ja pisali, proučavao sam jednu misiju koja je bila bez presedana u istoriji. dva robota su dobila zadatak da posete i snime sve velike planete i njihove satelite našeg sistema, pa se čak razmatrala poseta i Plutonu! Misija je podsećala na SF, iako je bilo naučnika u Nasi koji su smatrali da će to biti dosadna misija i bacanje para, jer ko normalan želi da vidi tamo neke kamenčuge oko drugih planeta kad smo već sve znali proučavajući Mesec. Nisu znali da u solarnom sistemu ne postoje dva identična sveta, bez obzira gde se nalaze i oko koje planete se okreću. Obzirom da sonde i danas, posle 40+ godina još uvek rade, i da o njima redovno pišem kad god nešto novo saznam, rešio sam da osvežim stari serijal i podelim ga sa novim čitaocima našeg sajta.

U razmaku od nekoliko meseci tokom leta 1977, NASA je sa Cape Canaverala, sa Floride, lansirala dve identične svemirske letilice, tendenciozno nazvane 'Voyager 1'i 'Voyager 2'. Kako je na početku bilo predviđeno, zadatak im je bio da iz blizine prouče sisteme Jupitera i Saturna, Saturnov prsten i veće satelite ove dve planete.

Da bi ispunili svoje misije, letilice su građene čitavih 5 godina. Ali kada su sonde uspešno izvele sve svoje zadatke, i još pored toga jedna od njih proletela kraj preostale dve spoljne divovske planete, Urana i Neptuna, napori inženjera i naučnika koji su to izveli, iz Laboratorije za mlazni pogon(JPL) u Kaliforniji, su se isplatili.

Kada je 1971. godine počelo da se razmišlja o naučnim aspektima ove spektakularne misije, NASA je morala da između 500 naučnika, koji su stajali na čelima raznih naučnih programa, izabere samo njih 108. Oni su bili predstavnici 36
obrazovnih institucija (univerziteta i viših škola) i laboratorija iz SAD i drugih zemalja sveta[1]. Odabrani naučnici su zatim podeljeni u 13 timova, koji su sprovodili nezavisna istraživanja.

Kako su svemirske letilice napredovale kroz Sunčev sistem, tako je daljinskim komandama reprogramirana njihova misija, omogućivši mnogo veće zahteve nego što su ih imale kada su poletele sa Zemlje. Umesto misije koja bi obuhvatala dve planete, sada je misija pokrivala četiri planete i umesto planiranih 5 godina, životni vek im je produžen na 12 i više godina.

'Voyageri'su uspeli da istraže sve četiri divovske planete našeg sistema, 48 njihovih satelita, kao i neobične sisteme prstenova i magnetskih polja koje te planete imaju... Ni najveći optimisti među tadašnjim konstruktorima nisu mogli da sanjaju da će najmanje polovinu njih njihovi roboti nadživeti. 

 

[1]To su: Kanada, Danska, Nemačka, Francuska, Švedska i Velika Britanija.


voyager85

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(40 strana, 5 MB)
download

pdf

vojadzerDD

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 17 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 18 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 19 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...