Astronautika: misije

Postoji mogućnost odlaganja lansiranja ukoliko se vremenski uslovi pogoršaju. Sledeći termin za lansiranje je 30. maj, ali videćemo kako će se dalje razvijati situacija.

tesla

Astronauti ulaze u sondu Dragon. Ovde na slici vidimo da su stigli automobilom Teska do lansirne rampe. 

 


27. maj 2020.

PRENOS LANSIRANJA FALKON 9
U AM POČINJE U 22 SATA.

Uvodne napomene i komentar toka lansiranja:

SRĐAN PENJIVRAG, ZRENJANIN

U razgovoru učestvuju i:

Prof. dr Dragan Gajić, Niš, prof. dr Dušan Mrđa, Novi Sad i Aleksandar Zorkić, Novi Sad.

Tokom prenosa gledaoci mogu da postavljaju pitanja i komentare preko Youtube kanala.


FalconPredstojeće lansiranje je značajno za samu kompaniju SpaceX, za Nasu, za SAD, ali i za čitav svet jer će se, u slučaju uspeha, otvoriti vrata za ubrzan dalji prodor čoveka u svemir, do Meseca, Marsa, a kasnije i dalje od toga.

Ako nešto pođe po zlu čitava astronautika sa ljudskom posadom će stati tu gde je danas i moraćemo da čekamo sledećih deset godina da ostali učesnici u osvajanju svemira dostignu mogućnosti za dalje prodore u svemir sa ljudskom posadom.  

Kina grabi velikim koracima u svemir, Rusija ima velike ambicije, ali i jednoj i drugoj sili treba još najmanje deset godina da dobiju svoju šansu i mogućnost da pošalju čoveka dalje od orbite oko Zemlje.

Amerika je ukidanjem letova spejs šatlova (pokazali su se napouzdani i preskupi) 2011. godine ostala bez svog vozila za prevoz čoveka u svemir. Od tada do ove godina ona iznajmljuje sedišta u ruskim Sojuzima za letove do Svemirske stanice. Već skoro deset godina SAD, iako neprikosnovena sila u istraživanju svemira, sa misijama po celom Sunčevom sistemu, nije u stanju da pošalje svog astronauta do orbite oko Zemlje. Sada bi, ukoliko ovaj predstojeći let protekne uspešno, trebalo da se oslobodi zavisnosti od ruskih letelica. 

Uključite se u naš prenos da zajedno vidimo hoće li Amerika uspeti.

Vežite se – Polijećemo

SpaceX i Nasa uskoro lansiraju ljudsku posadu u svemir!

SpaceX


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži