Astronautika: misije

Nakon stanke od devet godina ponovo u svemir

CD dragon 1 na falcon 9

Odbrojavanje do lansiranja pilotiranog svemirskog broda Dragon s Floride je započelo. Provode se posljednje predlansirne pripreme koje će nakon stanke od punih devet godina Amerikancima omogućiti da samostalno lete u svemir. 

Kada je 2011. završila era raketoplana Amerikanci su bili osuđeni da rusima plaćaju nemale novce kako bi ih ovi u svojim svemirskim brodovima klase Soyuz (pre)vozili na Međunarodnu svemirsku postaju i natrag. Dugi je niz godina NASA lutala u bespućima svemirske Neozbiljnosti što će i kako i čime ponovo u svemir. Projekti i planovi su nastajali i nestajali a čak je i laičkim poznavateljima astronautike bilo jasno da su deset godina lutali kao guske u magli i napokon (ispravno) odlučili. NASA će poslati ljude u svemir ali se posao podijelio i privatnim tvrtkama. Bilo je jasno kako će doći do višegodišnjeg kašnjenja programa, ali kada napokon dođe vrijeme za nove tehnologije Amerikanci će biti spremi za let u Zemljinu orbitu, dalje do Mjeseca ali s vremenom i dobrim temeljima jednog dana u ne tako (pre)dalekoj budućnosti i ka Marsu (pa i drugim svjetovima, zašto ne?!) 

CD dragon 1 doug hurley bob behnken TESLA

Florida, Kennedy-jev svemirski centar, na lansirnoj rampi 39A (ista ona s koje su astronauti polijetali k Mjesecu prije više od pedeset godina) stoji raketa Falcon 9 na čijem je vrhu svemirski brod Crew Dragon. Dvoje astronauta Doug Hurley i Bob Behnken prvi su amerikanci kojima je pripala čast i opasnost da polete u svemir novom generacijom pilotiranih svemirskih brodova. Hurley ima status zapovjednika broda a Behnken zapovjednika operativnih procedura. Radi se o rikantnoj misiji u kojoj se mora ispitati ponašanje letjelice tijekom lansiranja, leta u svemiru, pristupa i ostanka te odvajanja od ISSa te naposljetku i procedure slijetanja. Ovisno o trenutačnoj situaciji misija može biti skraćena i na samo lansiranje sa hitnim slijetanjem. Po spajanju na ISS izvršiti će se inspekcija broda a planirano je da astronauti i brod ostanu u svemiru četiti mjeseca. U slučaju oštećenja broda i nemogućnosti njegova sigurna povratka na Zemlju, Doug Hurley i Bob Behnken morati će sačekati na ruski ili američki „taksi“ kojima će natrag. Dragon je proizvela tvrtka SpaceX, u njemu ima mjesta za sedam pa čak i osam astronauta ali će se u NASAinim misijama koristiti samo četiri mjesta. 

CD dragon 1 doug hurley bob behnken

Lansiranje Crew Dragona planirano je za srijedu, 27. maja u 21:33 (GMT+1) po našem vremenu s prijenosom uživo na brojnim internet video kanalima. Više o svemu u narednim danima na našem portalu. Ovo nije „samo“ lansiranje novog svemirskog broda, kad Crew Dragon poleti čovječanstvo kreće u novu etapu svemirskih istraživanja. Ovaj puta ne samo da odemo i čim prije se vratimo iz svemira nego da tamo negdje daleko (napokon) i ostanemo.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...