Astronautika: misije

Nova slika pristigla sa 'New Horizonsa' pokazuje mali svet sastavljen od dva spojena objekta – što mu daje oblik Sneška.

u1

Ova slika je nastala preklapanjem kolor slike koju je napravio Ralph i crno-bele slike kaoju je napravio teleskop LORRI skoro u isto vreme. Slika je napravljena sa udaljenosti od 137.000 km 1. januara 2019. u 04:08 UT, više od sat vremena pre najbližeg prolaska pored asteroida.

Mali svet sa oznakom 2014 MU69je trenutno daleko iza 'New Horizonsa' i više nije vidljiv u njegovim kamerama. Sada NH ima zadatak da pošalje dragocene podatke na Zemlju. Taj proces će trajati najmanje 20 meseci, ali najbolje slike će stići između sada i kraja februara. U međuvremenu stići će neke slike ali ne i one najbolje.

Najsvetliji deo Ultime reflektuje 13% svetlosti koja pada na njega; najtamniji samo 6%. Kako kaže iskusna seljanka iz Obrenovca, Keti Olkin, zamenica glavnog naučnika misije, to je slično nekoj oranici. Njena boja je crvena, a naučniici veruju da je to zbog egzotičnih ledova koji su eonima izloženi zračenju.

u2
Ultima je kontaktni binarni objekat. Od kraja do kraja ima 31 km. Veća lopta, nezvanično nazvana 'Ultima' ima prečnik 19 km, a manja, 'Thule' ima 14 km. 


NH 85

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(152 strane, 48,8 MB)
download

pdf

ilustracija

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari  

Drago D.
0 #2 Drago D. 05-01-2019 11:11
Da, da ti ne veruješ...
Ti ne veruješ ni da smo sletali na Mesec... Ma naravno da je šala, ali mi je bilo smešno da jedna dr nauka i gl. naučnik čitavog programa pravi paralelu sa - oranicama! Šta bre ona zna šta je oranica ako nije makar iz Obrenovca.
Pozdrav Mare!
Marko_
0 #1 Marko_ 03-01-2019 12:43
"Kako kaže iskusna seljanka iz Obrenovca, Keti Olkin, zamenica glavnog naučnika misije, to je slično nekoj oranici. " :lol:

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži