Astronautika: misije

'Hajabusa2' se 20. jula spustila na samo 6 km iznad asteroida Rjugu i snimila prve slike najvećeg kratera u sredini. Posle se vratio na sigurnu orbiru na triput većoj visini. Ali pre neki dan Japanci su ponovili akciju o ponovo se pustili nisko. O čemu se radi?

Japanski genijalni robot 'Hajabusa 2'stigao je posle višegodišnjeg putovanja do Rjuge 27. juna ove godine. Od tada održava odstojanje od 20 km radi proučavanja kilometar velikog asteroida. Tu poziciju na kojoj se sada nalazi nazvana je 'Home position' i Japanci iskazuju veliku sposobnost da nedeljama opstaju na istom odstojanju.

Pošto je asteroid premali da bi moglo da se iđe u njegovu orbitu, sonda mora neprestano da leti cik-cak oko njega – kao neka muva oko sijalice, koristeći za to uglavnom žiroskope. Tokom tog kretanja, naučnici love različite pozicije i različito osvetlenje da bi napravili sve bolje mape malog sveta.

Pre pola meseca 'Hajabusa 2' se spustila na manje od 6 km visine i slikala odabrani rejon površine i njeno kamenje veličine manje od 1 metra, čime je počeo odabir lokacije za planirano sletanje. Sonda se vratila na početni položaj posle 5 dana.

h1
'Hajabusa '2 je snimila ovu sliku rano ujutro 20. jula 2018. sa razdaljine manje od 6 km. U blizini centrea se nalazi veliki krater, najveći na asteroidu.

1. avgusta navigatori sonde su ponovili manevar i okrenuli njene kamere i ostale instrumente ka Rjugi. Ovog puta, operacija je trajala mnogo kraće – samo 26 sati za sletanje, nauku i uzletanje, a visina je iznosila oko 5 km.

20180803 hayabusa2 med alt op 20180801 onc w1

Animacija događaja, sastavljena od 111 snimaka

Uključivši jonske motore, 'Hajabusa 2' je započela spuštanje ka asteroidu brzinom od 40 cm u sekundi u 01:38 po Griniču. U 09:00 kosmički centar Usuda je prebacio komunikacione veze na stanicu u Madridu. U 11:32, 'Hajabusa 2' se spustila na visinu od 5 km, i tu se zaustavila. Na toj visini mogla je dodatno ali pomalo da manevriše. U 14:35 letilica se našla u željenoj poziiciji, još uvek na datoj visini, i započela planirana snimanja. U 17:10 veza sa sondom je prebačena na Goldstoun.

Posle obavljenih osmatranja, 'Hajabusa' je u 22:30 krenuo nazad. Radio-treking je pokazivao da je 'podizanje normalno'. Uzdizanje je išlo brzinom od 20 cm u sekundi...

'Hajabusa 2' se vratila u početnu poziciju 20 km iznad Rjuge, sa Zemljom iza sebe, u 03:40 3. avgusta...

h3
Srećan Rođendan 
Ivo R.D.


Nova poslastica sa Rjugua!

'Hayabusa 2' snimila svoj cilj

Šta sad radi „Hayabusa 2“?

„Hayabusa 2“ snimila Zemlju i Mesec 

Hayabusa 2

Lansirana japanska medjuplanetrana sonda "Hajabusa-2"

HAYABUSA - lovac za uzoke asteroida

Hayabusa ipak donjela uzorke asteroida na Zemlju

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 7 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 13 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...