Letnje sazvežđe Herkula je bogatije za još jedan sjajan nebeski objekat poznatiji kao Nova (Stella Nova ili ti Nova zvezda).

Baxter osmatrac

Otkrivena je tokom jučerašnjeg dana od strane Japanskog posmatrača Seiđija Uede (Kuširo, Hokaido). Otkriće je načinjeno reflektorskim teleskopom prečnika 16cm F/6,3 i fotoaparatom Canon 6D. Objekat je na granici sazvežđa Orla i Herkula a u trenutku otkrića sjaj je bio 8,4(V) magnituda. Nešto kasnije, usledila je potvrda postojanje novog sjajnog objekta na istoj lokaciji od strane Australijskih posmatrača. Takođe, tokom jučerašnjeg dana je spektroskopskim posmatranjima potvrđeno da je reč o Novi. Potvrda je sledila od strane Italijanskih astronoma iz Vareza a na osnovu nalaza iz Ešelovog spektra visoke rezolucije (postignuta rezolucija 20.000 u opsegu talasnih dužina od 4250 do 8900 Angstrema, područje vidljive svetlosti i bliske infracrvene oblasti) uz pomoć teleskopa prečnika 840 centimetara. Od tada, novo otkriveni tranzijentni objekat TCP J18573095+1653396 nosi naziv Nova Herkula 2021.

Mapa

Nova Herkula 2021 u trouglu zveda Altair, Vega i Arktur. Izvor: Stellarium.org

Nova je sinoć u dvogledu 15X70 bila sjajna uprkos oblacima kroz koje sam je posmatrao. Procenio sam joj sjaj na 6,0 vizuelno.

Zanimljivost u vezi Nove u Herkulu, osim što je sasvim na granici vida golim okom jeste i to da se eksplozija širi neobično velikom brzinom a što je utvrđeno spektroskopskim posmatranjima.

(Izvor: Astronomski telegrami).


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...