Magnetar je neutronska zvezda sa izuzetno jakim magnetnim poljem koji često sijaju spektakularno jako i bez upozorenja. Magnetari mogu biti hiljade puta svetliji od našeg sunca ali njihove erupcije su kratke i nepredvidive pa su izazov za astrofizičare da ih pronađu i prouče.

Istraživači su nedavno uspeli da uhvate jednu od ovih erupcija i izračunaju oscilacije u sjaju magnetara za vreme erupcije. Otkrili su da je magnetar oslobodio onoliko energije koliko naše sunce proizvede za 100.000 godina, i to za samo deseti deo sekunde!

1
Umetnička vizija erupcija magnetara, neutronske zvezde.

Neutronska zvezda nastaje urušavanjem masivna zvezda na kraju njenog života. Kako zvezda umire u eksploziji supernove, atomi, protoni i elektroni u njenom jezgru bivaju smrvljeni u komprimovanu masu koja kombinuje intenzivnu gravitaciju sa velikom brzinom rotacije i moćne magnetne sile. Rezultat, neutronska zvezda, ima masu od 1,3 do 2,5 solarne mase - jedna solarna masa je masa našeg Sunca - koncentrisanu u sferu prečnika samo 20 kilometara.

Materija u neutronskim zvezdama je tako gusto zbijena da bi masa veličine kocke šećera bila teška 900 miliona tona, a gravitaciona sila neutronske zvezde je toliko jaka da bi mekana bombona koja bi udarila o površinu zvezde, oslobodila snagu do 1.000 hidrogenskih bombi.

Magnetari su najmoćniji magnetni objekti u univerzumu. Naše sunce je bledi izvor svetlosti u poređenju sa ovim sjajnim, gustim zvezdama čak i kada nisu u erupciji. „Čak i u neaktivnom stanju, magnetari mogu biti 100.000 puta sjajniji od našeg sunca“, rekao je Kastro-Tirado profesor istraživanja na Institutu za astrofiziku Andaluzije pri Španskom istraživačkom savetu. "Ali u slučaju erupcije koji smo proučavali, GRB2001415 je oslobodio energija koje naše Sunce emituje za 100.000 godina."

Ovaj magnetar nalazi se u galaksiji Skulptor, spiralnoj galaksiji udaljenoj oko 13 miliona svetlosnih godina od Zemlje, i "pravo je kosmičko čudovište", rekao je koautor studije Viktor Reglero, direktor UV laboratorije za obradu slika. Džinovska erupcija je otkrivena  15. aprila  2020. instrumentom za praćenje interakcije atmosfere i svemira (ASIM) na Međunarodnoj svemirskoj stanici, objavili su istraživači nakon detaljnog proučavanja podataka, 22. decembra u časopisu Nature.

Do sada je otkriveno oko 30 magnetara od otprilike 3.000 poznatih neutronskih zvezda, a ovo je najudaljenija erupcija magnatara do sada otkrivena.

Izvor:

https://ruvid.org/captan-oscilaciones-de-alta-frecuencia-en-la-gigantesca-erupcion-de-una-estrella-de-neutrones/ 

Časopis Nature

https://www.nasa.gov/mission_pages/GLAST/science/neutron_stars.html 

https://www.nasa.gov/missions/deepspace/f_magnetars.html


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...