Otkrivena je planeta u zvezdanom sistemu od tri sunca. Njena oznaka je KOI-5Ab. Do sada su nam bila poznate egzoplanete koje kruže oko dve zvezde. Kao što je planeta Tatooinea u Ratovima zvezda.

1

Dva sunca na nebu. Slika površine planete Tatooinea iz filma Ratovi zvezda. Zvezdane sisteme sa dva sunca astronomi su otkrili. Sada je otkriven i prvi planetarni sistem sa tri sunca.

Dve zvezde veličine sunca, označene su sa A i B, orbitiraju jedna oko druge sa periodom od 29 godina, dok treća, manja zvezda kruži oko dve centralne zvezde sa periodom od 400 godina. Otkrivena planeta ima oznaku KOI-5Ab, jer kruži oko zvezde A, na orbiti koja je vrlo nagnuta od ravni u kojoj zvezde orbitiraju.

Podaci satelita Keplera i TESS-a, koji su zahtevali zajednički napor desetina astronoma, utvrdili su veličinu planete KOI-5Ab: sedam puta je veća od Zemlje. Drugi tim astronoma koristio je podatke o radijalnoj brzini za merenje mase KOI-5Ab: 57 puta je veće od mase Zemlje. Kombinacija ovih brojeva daje gustinu i govori nam da je ova planeta gasni gigant, nešto manji i gušći od Saturna.

2

KOI-5 zvezdani sistem sa tri zvezde i sa planetom KOI-5Ab koja kruži oko zvezde KOI-5A. (Caltech/R. Hurt, Infrared Processing and Analysis Center)

Šta bismo videli sa površine te planete? Na nebu bismo videli jedno sunce, 17 puta veće od našeg sunca. Takođe bi postojalo još jedno znatno manje sunce, samo pola procenta sjaja našeg sunce (ali bi i dalje bilo hiljadu puta sjajnije od našeg Meseca). Ovo manje sunce bi prolazilo kroz sazvežđa svakih 29 godina. Treća zvezda u sistemu bi se kretala mnogo sporije u odnosu na pozadinske zvezde i uprkos velikom rastojanju i dalje bi izgledala mnogo svetlije od našeg punog Meseca.

Potpuna tama bila bi dostupna samo za kratko svakih par stotina godina kada bi sve tri zvezde se našle u istom delu nebeske sfere. Ovaj sistem sa egzoplanetom, a možda i sa još neotkrivenih kamenih planeta, je kao iz naučne fantastike, ali astronomi su uspeli da nepobitno dokažu njegovo postojanje.

Sistem se nalazi na 1870 svetlosnih godina od nas u sazvežđu Labud.

Izvori:

https://en.wikipedia.org/wiki/KOI-5

https://theconversation.com/previously-thought-to-be-science-fiction-a-planet-in-a-triple-star-system-has-been-discovered-153524


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...