Uspješna misija istarske bespilotne letjelice

IMG d42a12a279e529a6fe264da9d00866f2 V

Dana 04. kolovoza (avgusta) 2022. sa MSL Lindar A na svoju uspješnu troposfersku misiju lansirana je eksperimentalna letjelica, tehnološki demonstrator, HISTRION 302. Nakon obavljenih pred lansirnih priprema uslijedila je  aktivacija sustava letjelice u 17:35. Lansiranje je obavljeno u 17:58 a čemu su prethodila puštanja dva mala pilot balona. Misija H302 je završena u 21:28 nakon brze i uspješne akcije spašavanja letjelice na sirem području grada Pazina. Prosječna vertikalna brzina penjanja iznosila je 3,68m/s (13,24km/h) , prosječna vertikalna brzina slijetanja 25,84m/s (93,84km/h), maksimalna horizontalna brzina 47,11m/s (169,56km/h) a maksimalna ukupna brzina 72,95m/s (262,62km/h). Samo slijetanje se prilikom usporavanja padobranom očekivano događa pri brzini od 2-3m/s (7,2-10,8km/h)

Histrion3

Dvadesetak članova i suradnika Istarskog svemirskog programa bilo je uključeno u pripreme i realizaciju  ove misije čije su glavne zadaće bile; testiranje nosive platforme i njezine funkcionalnosti, testiranje sigurnosnog sustava s mehanizmima programiranog odvajanja i kontroliranog prizemljenja letjelice, testiranje radio komunikacije i geo-lociranje tijekom misije, testiranje nadograđenog femto-senzorskog modula testiranje sustava razumijevanja terena (SRT) te signalnog rasvjetnog  uređaja  (vizualno učinkovit i kod noćne spasilačke misije). U letjelici se nalazilo i nekoliko modula za eksperimente s područja prirodoslovlja kao i posebno dizajnirano saće za njihov prihvat. Nosiva platforma konstruirana je oko specijalnog mehanizma namijenjenog prihvatu i odvajanju letjelice te opremljena posebnim aero-stabilizatorom (tzv.;FLYMLAT). 

Darije Herceg (OKBR) glavni je konstruktor HISTRIONa 302. Letjelica je oblika aerodinamične kaplljice s uključenim upravljačkim površinama. Gabrijel Erman (E4T) bio je zadužen za blok senzorike. Gregor Burić vodio je brigu o internoj kontroli leta. Priprema pojedinih dijelova letjelice obavljena je u Industrijsko-obrtničkoj školi Pula (Dragan Radovanović, Dragan Pantić i Filip Gembec)

Alen Peteh, ispred UTP Sol Group, Pula, osigurao je helij i prateću opremu neophodnu za punjenje balona helijem bez čega ne bi bilo moguće lansirati letjelicu. UTP je dugogodišnji pouzdan partner Istarskog svemirskog programa AUV. Alen nam matematičkim riječnikom kaže kako je za polijetanje H302 mase 540g bilo potrebno 1.75m3 helija.

Blok senzorike koji prošle godine nije bio na vrijeme spreman za let u H202 sada je našao svoje mjesto u ponešto modificiranoj izvedbi kao važan dio opreme letjelice. Podatke o temperaturi, vlažnosti i atmosferskom pritisku prikupio je uređaj kojeg potpisuju; Robert Ljubek (Limitless STEAM Lab) te Branimir Lozo s članovima udruga SURLA, Samobor.

Nenad Žufić i Ivo Bruketa (pasionirani maratonac u hodanju) redovni su članovi tima za lansiranje. Pored njih u misiji H302 sudjelovali su; Goran Benazić, Renato Maretić, Kristina Lenić, Nada i Fabrizio Burić, Fran i Siniša Maretić te Pazinjani Dragan Družeta (zamjenik gradonačelnice), Anton Finderle i Davor Šišović. Najmlađi sudionik Bartol Burić uz pomoć sestre Vide iz svojih je ruku ushićen pustio drugi pilot balon za provjeru smjera i jačine prizemnih vjetrova netom prije lansiranja H302.

Nakon slijetanja H302 u spasilačku misiju krenuo je deveteročlani tim „Likvidator 3“ . Mjesto slijetanja bilo je pristupačno te spasiteljima nije trebalo  odveć vremena ni napora kako bi letjelicu pospremili na sigurno. Evaluacija misije H302 je u tijeku. Prikupljena iskustva implementirati će se u narednim misijama. Početkom rujna sa „Svemirske luke Herman Potočnik“ u Puli polijeće jako zanimljiva letjelica HISTRION 303, čiji će dizajn ostati u tajnosti do dana lansiranja. Točan datum biti će objavljen nekoliko dana ranije a cijelo događanje potpuno otvoreno za prisustvo javnosti i medija.

h5

Marino Tumpić, voditelj ISP-AUV nam  kazuje kako su nakon odvajanja letjelice  još podosta vremena golim okom i dalekozorom promatrali samostalan let balona s platformom ali i jako interesantan trenutak pucanja balona na nekoliko dijelova kao i povratak istih na Zemlju. Bio je to prvi put da smo ovako nešto mogli gledati uživo. Neupućenom laiku prizor bi lako mogao nalikovati scenariju velikog letećeg tanjura iz kojeg je izašlo nekoliko manjih letjelica a glavna nestala iz vidokruga.

U veljači ove godine lansirali smo specijalnu letjelicu bez numeričke oznake H-ELIS. Aktualna letjelica (H302) je druga po redu ove godine. Za mjesec dana slijedi lansiranje H303 a do konca ove godine trebalo bi poletjeti još do pet letjelica različitih tipova, namjene i operativnog statusa. Dvije od njih namijenjene su eksperimentima s područja prirodnih znanosti u kojima sudjeluje nekoliko stotina suradnika iz dvadesetak institucija, pretežito iz Istre ali i cijele Domovine te inozemstva.

Darije Herceg osmislio je i konstruirao nekoliko letjelica H300+ tipa, zadovoljan je s time da je letjelica pokazala očekivane performanse s obzirom na količinu tereta i raspored težišta u odnosu na aerodinamični oblik; Ovo je treća letjelica iz OKB Rijeka koja je poletjela ka nebu. Prethodno su lansirane H301 i H-ELIS, koja je bila specijalnog tipa i namjene. Naredna generacija razlikovati će se od dosadašnjih upravo zahvaljujući iskustvu i saznanjima koje smo dosad prikupili. Priprema, lansiranje, svojevrsna strepnja tijekom misije i na koncu uspješno odrađene planirane zadaće oplemenjuju život i daje životno vrijedan i važan adrenalin. To su životna događanja.

Gabrijel Erman, iskusni stručnjak Istarskog svemirskog programa na području projektiranja, gradnje i upravljanja blisko-svemirskih i svemirskih uređaja i opreme odigrao je značajnu ulogu u trenutcima kada su se pojavili problemi u radio-komunikaciji s letjelicom. Iskustva iz prijašnjih misija i dobra priprema ove misije omogućile su mi rješenje problematike. Buđenje letjelice iz sigurnosnog modaliteta rada te ponovnu uspostavu cjelovite primo-predajne radio veze. Onaj osjećaj kad se podaci ponovo pojave na ekranu u punom obimu nalikuje buđenju uređaja iz (pre)dubokog sna, govori nam Gabrijel.

h12

Ukupno trajanje misije H302 bilo je 03h 55m 35s, od toga na neposredne pripreme otpada 23m 20s, ukupno trajanje leta 25m 29s (penjanje 22m 19s, slijetanje 03m 10s), prihvat letjelice 03h 05m 46s. Misija HISTRIONa 302 imala je operativni test status, vodi se kao potpuno uspješna misija.

NAPOMENA:

Ilustracije koje prikazuju zaobljenje Zemlje NE prikazuju stvarno stanje, one su rezultat iskrivljenja optike, elektronike i programske podrške sustava za raspoznavanje terena (SRT). Zaobljenje horizonta vidljivo je s većih visina od one koju je planirano dosegnula H302, primjerice s visina na kojima su bile letjelice H107 i H109, H108 i H110, te prošlogodišnje H201 i H202 „Danijel Vuković“! Na ilustracijama se primjećuju i „krive boje“, rezultat osjetljivosti senzora prema IC području EMS-a.

Astronomska udruga Vidulini – Istarski svemirski program  /_PRESS materijali H302 (08.08.2022.)

Pogledajte ALBUM FOTGRAFIJA O OVOM DOGAĐAJU (24 fotografije)

 

 

 

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...