Dvije bespilotne letjelice na putu u bliski svemir

  HISTRION 6 closeup B
  HISTRION ZONA 100km L11092016 P11092016
  HISTRION atmosfera podjela 1
  nordung fasada pula

Ove subote, 08. jula, iz Pule u područje bliskog svemira polijeću bespilotne letjelice izrađene u sklopu Istarskog svemirskog programa kojeg provodi Astronomska udruga Vidulini sa svojim članovima, suradnicima i partnerima.

Polijetanje (lansiranje) sondi izvršiti će se sa poljane ispred Industrijsko obrtničke škole Pula na Vidikovcu, za ovu prigodu interno nazvanoj „Svemirska luka Herman Potočnik, Pula“. Događanje je otvoreno za javnost i medije. Neposredna predlansirna događanja započinju u 11:00 i to je vrijeme za dolazak svih znatiželjnika i medija koji žele uživo nazočiti lansiranju. U 12:00 polijeće sonda HISTRION 6 a u 12:15 polijeće sonda HISTRION 5. Prema planu leta obje sonde će nakon leta kroz troposferu, zatim proći kroz tropopauzu te ući u stratosferu a pri prelasku Armstrongove granice (20.000m +1m) nalaziti će se u području koje je definirano kao područje bliskog svemira. Nakon završetka višesatne misije sonde će sletjeti (prema simulacijama na more u Kvarneru) a zatim će ih spasilački timovi pronaći, preuzeti i dopremiti njih i njihov teret u radionice i laboratorije na obradu podataka i eksperimenata. Okružje u kojemu će se tijekom misije nalaziti sonde je smrtonosno za čovjeka; temperature od -60° i niže, atmosferski pritisak praktično nepostojeći, gustoća zraka dovoljna samo za mjerenje osjetljivim senzorima, zračenja više od stotinu puta jača od onih na razini mora, let iznad zaštitnog ozona... samo su neki od izazova za tehniku i eksperimente koji se nalaze u letjelicama. Primjerice, na beživotnom Marsu bi ovim sondama bilo kudikamo lakše preživjeti misiju!

HISTRION 6 je astrobiološka sonda a HISTRON 5 tehnička sonda. Sa obje sonde kontrolni centar će u svakom trenutku imati dvosmjernu radio vezu tijekom cijelog trajanja misije. Više o korinsnom teretu, tehničkim parametrima, ljudima i institucijama koje su uključene u planiranje, izradu, lansiranje te obradu i evaluaciju podataka u sutrašnjem tekstu. Ekipa Istarskog svemirskog programa zahvaljuje svim članovima, suradnicima i partnerima a posebice Gradu Puli na razumijevanju i potpori misija HISTRION 5 i 6. Markirajte u vašim planerima ovu subotu od 11:00 do 12:30 sati, povedite sobom djecu, roditelje, prijatelje i postanite dio budućnosti i povijesti Pule. Herman Potočnik (alijas Robert Nordung, naš sugrađanin i čovjek čije ime nosi krater na Mjesecu) zacrtao je svemirska putovanja još prije stotinu godina. Vrijeme je da odemo tamo gdje pripadamo – u svemir. Lansiranje bespilotnih letjelica HISTRION 5 i 6 dio je tog puta i nastojanja.

 


Srednjoškolski tim za HISTRIONe

Sonde HISTRION spremne za misije u bliski svemir

Letovi HISTRION-a odgođeni za proljeće 2017.

Letovi HISTRIONa u bliski svemir opasni su po život

HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir

HISTRION sonda izdržala mrcvarenje na testovima

HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir

HISTRION - slike


 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...