Neslužbene informacije, zasad bez potvrde od strane kolega iz Hrvatske

H206 rezervna letjelica A

Prema upravo pristiglim,neslužbenim, informacijama sa kojima raspolaže uredništvo Astronomskog magazina čini se kako je 09. oktobra 2021. sa mobline lansirne pozicije iz centralne zone Istarskog poluotoka u bliski svemir poletjela najmanje jedna autonomna bespilotna letjelica, HISTRION 201, a vrlo je izgledno da je toga dana u stratosferu, na visinu od preko 20.000m poletjela i druga letjelica iste generacije; HISTRION 202 Danijel Vuković.

Autonomne bespilotne letjelice HISTRION već više od deset godina dio su zadataka Istarskog svemirskog programa – Prvog hrvatskog svemirskog programa koje je pokrenula, organizira i provodi Astronomska udruga Vidulini sa svojim članovima, suradnicima i partnerima. 

Planirano lansiranje H201 i H202 na dan 02.10.2021. otkazano je dva sata prije polijetanja zbog tehničkih razloga. Toga je dana sa Svemirske luke Herman Potočnik Pula u troposferu, na potpuno uspješnu misiju, lansirana letjelica HISTRION 301. Još istog dana ona je radiolocirana i pronađena od strane spasilačkog tima „Likvidator-5“ na otoku Cresu. Letjelice H201 i H202 ostale su tada na čekanju povoljnog termina za lansiranje.

H206 voda

Službenih informacija o misijama H201 i H202 za sada nema. Iz Istarskog svemirskog programa na naš upit nisu nam potvrdili ali niti opovrgnuli informacije kojima raspolažemo. Hrvatski kolege obećali su uredništvu AM-u potpuno izvješće sa ilustracijama, tabelama, fotografijama, video materijalima i pratećim tekstom  najkasnije do kraja oktobra. S druge strane, dobro obaviješteni izvori, koje ovom prilikom ne možemo otkriti, potvrdili su nam kako su narečenih dana (!) H201 i H202 odradili potpuno uspješne misije te kako se u njima nalazilo i desetak modula, eksperimenata i artefakata iz Republike Srbije.  Među inima tu se vrlo vjerojatno našla i najvažnija tekućina u svemiru; Voda. Iz najdubljih podzemnih izvora Srbije visoko na nebu Hrvatske. AM će pažljivo pratiti daljnje informacije i o svemu obavijestiti svoje čitatelje..

 



 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...