U zraku iznad Pule i HISTRION 7 kao potpora

Datum; 08. jula 2017., subota. Lokacija; Industrijsko obrtnička škola Pula, Vidikovac („Svemirska luka Herman Potočnik, Pula“). Vrijeme; Točno u podne a zatim u podne i petnaest minuta po lokalnom vremenu. Objekti; Lansiranje u bliski svemir bespilotnih letjelica HISTRION 5 i 6 pomoću specijalnih balona. Subjekt; Astronomska udruga Vidulini sa članovima, suradnicima, partnerima i pokroviteljima, sve u sklopu realizacije zadataka Istarskog svemirskog programa. Za javnost i medije događanje je otvoreno te započinje u 11:00 a završava u 12:30 sati. Voda, sunčane naočale, krema za sunčanje i kapa preporučuju se svima koji budu nazočni. Prognoza zemaljskog vremena za subotu je jako vruć ljetni dan. Svemirsko vrijeme - povoljno za lansiranje. Krećemo u iznimno zahtjevnu tehničku odiseju! Osim entuzijazma, znanja, upornosti i iskustva malo sreće neće biti naodmet.

SLHP karta istre

Po prvi puta iz rodnog grada utemeljitelja čovjekove odiseje u svemiru Hermana Potočnika, u bliski svemirski prostor lansiraju se dvije bespilotne letjelice (sonde). Od ranih jutarnjih sati na „Svemirskoj luci Herman Potočnik, Pula“ (SLHP) ekipa Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini, suradnici, partneri.. obavljati će završne pripreme za lansiranje i predlansirno testiranje letjelica prije njihova polijetanja. Između 11.00 – 11:15 najprije će se iznad SLHP postaviti kontrolirana sonda HISTRION 7 sa koje će se snimati događanje iz zraka (30-600m) te vršiti metereološka i druga mjerenja. Misija HISTRIONa 7 završiti će ispraćanjem lansiranja H5 i H6 te spuštanjem na SLHP nešto prije 13:00 uz prethodno podizanje na maksimalno moguću kontroliranu visinu. Točno u podne najprije polijeće HISTRION 6, sonda namijenjena astrobiološkim i medicinskim eksperimentima. Petnaest minuta kasnije (12:15) polijeće i tehničko-istraživačka sonda HISTRION 5. Obje sonde posjeduju optoelektroničku, računalnu, komunikacijsku, senzorsku i drugu opremu, sustave za globalno pozicioniranje te energetske jedinice.

Nakon lansiranja sonde putuju uvis brzinom od 5-7m/s, ovisno o uzgonu, vremenskim prilikama i visini leta. Svega nešto više od pola sata trebati će im da prođu kroz područje troposfere a zatim ulaze u tropopauzu. Nepunih sat vremena po polijetanju sonde se već nalaze u stratosferi te potom prelaze Armstrongovu granicu (20.000m+1m) i ulaze u područje koje se definira kao bliski svemir (svemir počinje nakon Karmanove granice, 100.000m+1m). Prema planu leta HISTRION 6 će otići na 23.000m a HISTRION 5 na 27.000m, s energetskom rezervom čak do iznad 30.000m.

Po postizanju maksimalne visine leta specijalni baloni će eksplodirati i u tom trenutku započinje faza povratka. Prema simulacijama slijetanje (uz uporabu sustava za usporenje slobodnog pada) će se dogoditi na morsku površinu u Kvarnerskom zaljevu između Pule i Cresa. Nakon slijetanju spasilački timovi kreću u potragu za sondama na koordinate koje pošalju. Po pronalasku ih preuzimaju i u čim kraćem vremenu dopremaju u radionice i laboratorije na obradu podataka i eksperimenata.

Okružje u kojemu će se tijekom misije nalaziti sonde je smrtonosno za čovjeka; temperature od -60° i niže, atmosferski pritisak praktično nepostojeći, gustoća zraka dovoljna samo za mjerenje osjetljivim senzorima, zračenja više od stotinu puta jača od onih na razini mora, let iznad zaštitnog ozona... samo su neki od izazova za tehniku i eksperimente koji se nalaze u letjelicama. Svaki dio misije HISTRIONa 5 i 6 je tehnički zahtjevan i podrazumijeva određenu dozu tehničkog rizika. Ekipa Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini očekuje puni uspjeh obje misije.

 


HISTRIONi ovog vikenda polijeću iz Pule

Srednjoškolski tim za HISTRIONe

Sonde HISTRION spremne za misije u bliski svemir

Letovi HISTRION-a odgođeni za proljeće 2017.

Letovi HISTRIONa u bliski svemir opasni su po život

HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir

HISTRION sonda izdržala mrcvarenje na testovima

HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir

HISTRION - slike


 


Komentari

 • Boris Saksida said More
  Pozdrav i čestitke svima !!!!!!lp Boris 4 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm,....najprije....izvinite što nisam... 5 sati ranije
 • Rekreativac said More
  Čitam tekst i osmeh mi na licu, kao da... 17 sati ranije
 • Zvezdobrojac said More
  Odličan kamp, odlično takmičenje i... 18 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm.....baš lepo,Jurij malo osiveo,malo... 1 dan ranije

Foto...