N44

 

Ovo je samo jedna od bezbroj misterija u svemiru. U Velikom Maglanovom oblaku, oko 170.000 svetlosnih godina daleko od nas nalazi se emisiona maglina N44. Njen prečnik iznosi oko 1000 svetlosnih godina, a vidimo je zahvaljujući njenom jonizujućem gasu. Ono što je u ovom oblaku interesantno je, ne ono što u njemu postoji, već ono što ne postoji. U sredini magline nalazi se gigantska rupa, ili supermehur, prečnika oko 250 svetlosnih godina. Uzmite da prečnik Sunčevog sistema iznosi oko dve svetlosne godine pa ćete dobiti bar grubu predstavu o veličini ove zjapeće praznine. 

Naučnici ne mogu da dokuče poreklo ove rupe. Postoje teorije o njenom nastanku, ali one samo povećavaju misteriju. Po jednoj teoriji vetrovi masivnih zvezda u jezgru magline oduvali su gasove ovog gigantskog oblaka i tako napravio rupu u njoj. Ali merenja brzine vetrova zvezda ne opravdavaju tu teoriju. 

Po drugoj teoriji do praznine u maglini došlo je usled eksplozija supernovih zvezda unutar magline te do naglog širenja njihovih omotača puštenih u prostor, što je opet dovelo do praznog zjapećeg prostora u središtu magline. Problem sa ovom teorijom je što je unutar ovog supermehura otkriven samo jedan ostatak supernove.

Jednog dana naučnici će sigurno shvatiti kako je nastala ova praznina, a do tada ona ostaje da i dalje zbunjuje i čeka neke nove generacije naučnika koji će sa više znanja, iskustva i tehnologije misteriju. 

Fotografiju dugujemo Svemirskom teleskopu Habl. A uostalom, kome drugom 😊

hubble n44 582

Credits: ESA/Hubble & NASA, D. Coe; CC BY 4.0
 

 

 


Komentari

 • Slavko said More
  Srećan rođendan AM ! Još mnogaja... 1 dan ranije
 • D.S. said More
  Srdačan pozdrav s poštovanjem,odlično. 2 dana ranije
 • Baki said More
  Tekst pobuđuje i na dodatno čitanje.... 2 dana ranije
 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 4 dana ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 4 dana ranije

Foto...