TitancloudsJWST annotated

Svemirski teleskop Džejms Veb, vredno radi. Ovog puta pogledaćemo njegove fotografije najvećeg Saturnovog satelita, Titana. 

Titan je neobičan satelit već i time što jedini, osim Zemlje, na svojoj površini ima tečna jezera, reke i mora! Zato se astrobiolozi uporno nadaju i nadaju, da tamo u tim vodama ima nešto živo. Zapravo, to nisu vode već ultrahladni ugljovodonici, etan i metan, koji su tečni na tako ekstremno niskim temperaturama (-290 179 stepeni Celzijusa) kakve vladaju na Titanu. 

TitanSSTitan iz programa SkySafari Pro 6

Da li na Titanu ima života već bismo znali da je on bliži i da se nalazi na mestu npr. Meseca. Ovako, teško je i skupo tamo leteti. I let traje jako dugo. Ali svejedno, naučnici koriste svaku priliku da ga posmatraju. I eto, JWST je okrenuo svoja ogledala ka Titanu i poslao ove divne fotografije.

TitancloudsJWSTandKeck annotated

Snimljene su upotrebom različitih filtera kako bi se jasnije naglasili neki detalji. Na obe slike vidimo sezonske oblake (na severnoj hemisferi), tu je i more od metana Kraken Mare, zatim peščana dina Beleta. Meteorolozi poklanjaju pažnju oblacima i uočeno stanje porede sa kompjuterskim modelima. 

Imajte na umu da se Titan nalazi 1,5 milijardi kilometara daleko od nas, ali da ipak znamo čak i kakvo je vreme na njemu, istina sasvim ugrubo, ne u detaljima.

Snimke ne načinio JWST4. novembra 2022. 

Izvor: Astronomy

 

 


Komentari

 • dragant said More
  Izneo sam neke dokaze. Pročitaj šta... 12 sati ranije
 • selena said More
  Kao što rekoh ranije: sve to treba... 13 sati ranije
 • Драган Тешић said More
  Bravo, sjajan tekst! Dajte još ovakvih... 1 dan ranije
 • Lidiya Simatovic said More
  Predivna prica o LJUDIMA i sramotnim... 1 dan ranije
 • dragant said More
  Bože Selena, zar ti ne pratiš zbivanja... 1 dan ranije

Foto...