TitancloudsJWST annotated

Svemirski teleskop Džejms Veb, vredno radi. Ovog puta pogledaćemo njegove fotografije najvećeg Saturnovog satelita, Titana. 

Titan je neobičan satelit već i time što jedini, osim Zemlje, na svojoj površini ima tečna jezera, reke i mora! Zato se astrobiolozi uporno nadaju i nadaju, da tamo u tim vodama ima nešto živo. Zapravo, to nisu vode već ultrahladni ugljovodonici, etan i metan, koji su tečni na tako ekstremno niskim temperaturama (-290 179 stepeni Celzijusa) kakve vladaju na Titanu. 

TitanSSTitan iz programa SkySafari Pro 6

Da li na Titanu ima života već bismo znali da je on bliži i da se nalazi na mestu npr. Meseca. Ovako, teško je i skupo tamo leteti. I let traje jako dugo. Ali svejedno, naučnici koriste svaku priliku da ga posmatraju. I eto, JWST je okrenuo svoja ogledala ka Titanu i poslao ove divne fotografije.

TitancloudsJWSTandKeck annotated

Snimljene su upotrebom različitih filtera kako bi se jasnije naglasili neki detalji. Na obe slike vidimo sezonske oblake (na severnoj hemisferi), tu je i more od metana Kraken Mare, zatim peščana dina Beleta. Meteorolozi poklanjaju pažnju oblacima i uočeno stanje porede sa kompjuterskim modelima. 

Imajte na umu da se Titan nalazi 1,5 milijardi kilometara daleko od nas, ali da ipak znamo čak i kakvo je vreme na njemu, istina sasvim ugrubo, ne u detaljima.

Snimke ne načinio JWST4. novembra 2022. 

Izvor: Astronomy

 

 


Komentari

 • Liv said More
  ... 16 sati ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 1 dan ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Uvek interesantna tema. Moguće je,... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  2 dana ranije

Foto...