Dugo traženi znak postojanja Higsovog polja, koji je dao masu Vasioni, konačno otkriven

hb
Kompjuterska 'slika' opisuje trag čestice za koju fizičari nalaze da bi mogla biti ostatak Higsovog bozona u Velikom hadronskom sudaraču. Nakon dugogodišnje potrage, zvaničnici Cerna izveštavaju da Higs po svoj prilici postoji i ima karakteristike koje su u saglasju sa standardnim modelom u fizici čestica.

Izgleda da su fizičari konačno ulovili svoju toliko željenu lovinu: Higsov bozon, poslednju od osnovnih  čestica standardnog modela na kojem se temelji fizika danas.

Naučnici Evropske laboratorije za fiziku, CERN, objavili su danas,  4. jula, da su u 'krhotinama' nakon sudara dva snopa protona u Velikom hadronskom sudaraču (LHC), uočili tragove nove čestice. Čestica ima masu približno 125 milijardi elektro-volti, ili oko 133 puta masu protona. To je svrstava značajno blizu očekivanom i dugo traženom 'Higsu'.

Preliminarni rezultati dva eksperimenta dosežu zlatni standard od '5 sigma' rezultata u fizici, (što znači da su šanse 99.99995 posto da se rezultat može ponoviti, da mu se može verovati i da može izdržati test vremena, prim.prev). U ovom slučaju, šanse su 1: 3 500 000 da se tek statistički dobije signal poput ovog.

"Našli smo novi bozon", izjavio je Joe Incandela, potparol pri jednom od eksperimenata, na seminaru u Cernu. Rezultati će takođe biti prezentovani ove nedelje u Melburnu, na Međunarodnoj konferenciji za Fiziku visoke energije.

Smatra se da je Higsov bozon nusprodukt energije polja koja prožima čitav svemir i da daje masu drugim osnovnim česticama. Ime je dobio po teoretičaru sa Edinburškog univerziteta, Piter Higsu, koji je 1964. sa kolegama razvio ovaj koncept.

Fizičari Cerna pronašli su česticu koristeći dva detektora u LHC, podzemnom tunelu u obliku kruga, dužine 27 km. U prvom detektoru, CMS, pronađena je čestica približno 125 milijardi elektron-volti, (125 GeV), a u ATLAS eksperimentu čestica od oko 126 milijardi elektron-volti. Zamislili su da dobijene rezultate ispitaju prvo pojedinačno, nezavisno jedan od drugoga, zatim da ih uporede i vide da li su validni, ili se možda potiru. Decembra 2011. u oba eksperimenta naučnici nalaze nagoveštaj Higsa mase približno 125 GeV. (SN: 12/31/11, p. 10).

U standardnom modelu fizike zastupljene su čestice i sile od kojih je sazdana Vasiona. Higsova je bila jedina koja je do sada bila neuhvatljiva.

Science News, Web edition 4:19 am

Prevela T. Petrović

 


CERN - Latest update in the search for the Higgs boson

Pronađen Higs!!!


Author: Tatjana Petrović

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 1 dan ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 3 dana ranije

Foto...