Uprkos invaziji Rusije na Ukrajinu i oštroj osudi Sjedinjenih država, Evropske unije i većine drugih zemalja sveta takvog čina – na Međunarodnoj svemirskoj stanici i dalje sve funkcioniše po planu. Bar za sad.

Rogozin
Dmitrij Rogozin, šef ruske svemirske agencije

Naime, ranije prethodnog meseca, reagujući na sankcije koje su Sjedinjene države i brojne druge zemlje uvele Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, Dmitrij Rogozin, šef ruske svemirske agencije uputio je preko Tvitera niz prikrivenih pretnji Amerikancima rekavši da bez ruske podrške Međunarodna svemirska stanica može neplanirano da padne i to na teritoriju SAD ili Evrope.

Ukoliko bi se ove pretnje ostvarile bio bi to zaista potez očajnika koji bi naštetio možda još najviše samoj Rusiji jer ta država ima velike koristi od astronautske saradnje sa Amerikom koja je još uvek tehnološki najnaprednija zemlja sveta. 

Tačno je da Stanica bez Rusije ne može, ali ne može ni bez Amerike – bar ne u ovom obimu. Jednostavno Stanica funkcioniše zahvaljujući saradnji obe zemlje. Ona je podeljena na dva dela: ruski i američki, a svaki taj segment zavisi od obostrane saradnje. 

Trenutno na Stanici se nalazi sedam ljudi: pet astronauta i to četiri američka i jedan nemački i dva kosmonauta, oba ruska. Cela posada Stanice prema sadašnjim vestima radi svoj posao, po planu. 

Kety
Pomoćnica administratora NASA-e Keti Lueders

„Ne dobijamo nikakve indikacije na radnom nivou da naše [ruske] kolege nisu posvećene tekućim operacijama“, rekla je pomoćnica administratora NASA-e Keti Lueders tokom konferencije za novinare pre neki dan. Ipak Nasa traži alternativu za nastavak rada Stanice u slučaju da Rusi otkažu svoju saradnju. Po Nasinom planu ISS treba da se održi u orbiti i radi do 2030. Ruska strana za sada planira opstanak Stanice do 2024. Šta će nakon toga biti – ne zna se, kao što se trenutno ne zna ni da li će Stanica i do te 2024. preživeti. Zna se međutim da Ilon Mask razmatra šta njegova kompanije SpaceX može da ponudi Nasi za opstanak ISS. 

Ali za sad sve je u redu. NASA i dalje planira da vrati astronauta Marka Vande Heija sa ISS, preko ruske letelice Sojuz, za otprilike mesec dana.

Pored toga, i američka i ruska svemirska agencija rade na sporazumu koji bi omogućio da ruska kosmonautkinja Ana Kikina leti na američkom svemirskom brodu kasnije ove godine.

ISS0222


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...