VremeIss 1

Sjajni večernji preleti ISSa vidljivi iz naših krajeva

Međunarodna svemirska postaja (ISS ili MKS) ovih je dana u najpogodnijem ovoljetnom periodu za njezino opažanje golim okom tijekom ranijih večernjih sati. Najveća, najsloženija konstrukcija koju je čovjek u međunarodnoj suradnji napravio u svemiru dom je za desetak i više pripadnika naše vrste.

Neki od članova posade borave na ISSu desetak dana, pri rotaciji posada i turisti, drugi mjesecima ostaju „među zvijezdama“. Posadu čine rusi, amerikanci, europljani, kanađani.. Sama ISS rezultat je američke nemoći da devedesetih izradi i lansira svoju svemirsku postaju, kao i nemoći novonastale Ruske Federacije da nastavi SSSR-ove planove o izgradnji i lansiranju njihove svemirske postaje. Udružili su snage i napravili pravu međunarodnu prijateljsko-suradničku enklavu u svemiru.

VremeIss 2

Jeste li primjetili kako ISS nema ime?! U konstelaciji aktera ime ISSa nije moglo biti ni američko ni rusko, no da je tada bilo snage i razumijevanja u Republici Hrvatskoj ISS bi možda imala ime! Prijedlog da se ISS nazove po Hermanu Potočniku je doduše bio u razmatranju no nije bilo nikog da to „izgura“.

Vratimo se sada na prelete ISSa iznad naših krajeva. Podaci su izračunati za lokalitet Vidulini u centralnoj Istri, drugdje u okruženju oni se ponešto razlikuju od navedenih podataka. Gledano s Istarskog poluotoka, ISS će nam doslovce proći iznad glave, preko zenita.

Ponedjeljak 22.srpnja 2024., dva preleta, nailazak nisko iz smjera sjeverozapad.

Prvi prolazak, početak vidljivosti u 21:28, maksimalna visina u 21:30, kraj vidljivosti u 21:33, sjaj poput zvijezde -2.4mag.

Drugi prelet, početak vidljivosti u 23:04, maksimalna visina u 23:07, tada će i zaroniti u noć, sjaj poput zvijezde -3.7mag.

Utorak, 23.srpnja 2024., jedan prelet, nailazak iz smjera sjever-sjeverozapad.

Početak vidljivosti u 22:16, maksimalna visina 22:18, kraj vidljivosti 22:20, sjaj poput zvijezde -3.8mag.

Vremena preleta za ostale dane u ovom tjednu donosimo u grafičkoj opremi članka. Zastanete li namjerno ili slučajno ugledate sjajnu, sporu i tihu „putujuću zvijezdu“ to je dom naše vrste u svemiru.

VremeIss 3

 


Komentari

  • bogdan besir said More
    Sunce zagreva vodu koja isparava , kada... 5 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Savrsen clanak: informativan, zanimljiv,... 1 dan ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    2 sata, :P pa to je malo, zahvaljujem 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    prekrasno 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    g. Dragoviću, dobar, vrlo dobar,... 2 dana ranije

Foto...