Astronautika: misije

Europa Clipper spacecraft model

EUROPA CLIPPER je Nasina sonda planirana za izučavanje Jupiterovog satelita Europa čije lansiranje treba da bude ovih dana, zapravo baš danas, 14. oktobra 2024. Lansirni prozor je omogućavao i ranije lansiranje, ali je Ameriku zahvatio snažan uragan Milton koji je to lansiranje onemogućio. 

Nasini timovi još pretražuju lansirno područje u potrazi za mogućim oštećenjima koja bi mogla da ugroze lansiranje. Ako kojim slučajem lansiranje i danas bude odloženo, ono će biti moguće i narednih dana sve to 6. novembra kada se lansirni prozor zatvara.

Lansiranje misije Europa Clipper

Nakon poletanja, raketom SpaceX Falcon Heavy, Europa Clipper će putovati oko 2,9 milijardi kilometara tokom narednih 5,5 godina da bi do Jupiterovog sistema satelita misija stigla 2030. godine. 

Zašto je ova misija važna? Pa, satelit Evropa dugo privlači interesovanje i budi maštu naučnika i drugih istraživača. Postoje ozbiljne procene da ispod ledene kore Evropa ima okean tečne, slane vode dvostruko veći od svih naših okeana. Ova ledene kora koja leži na okeanu debela je od 3 do čak 30 kilometara, ne zna se pouzdano koliko. Satelit kuži oko Jupitera po eliptičnoj putanji, te je njegovo rastojanje od planeta promenljivo i zbog plimskog efekta unutrašnjost satelita se zagreva, a kako ta unutrašnjost sadrži hemijske gradivne elemente za život koji nam je poznat – naučnici ne isključuju mogućnost postojanja nekog oblika života u tom okeanu. Zbog toga je Evropa na vrhu liste kandidata za život van Zemlje. 

Ipak treba dodati da misije EC nije isključivo misija traganja za životom. Ona treba da pokaže koliko je Evropa potencijalno nastanjiva, da utvrdi da li je ona geološki aktivna, da izuči njen sastav i strukturu itd. U tom cilju misija na sebi nosi devet sofisticiranih instrumenata.

Ova misija je jedna od tri značajne misije posvećene sistemu Jupitera. Nasina misija Juno već uveliko obleće Jupiter, a tu je i Esina misija JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) koja je lansiranja aprila prošle godine i koja će do Jupitera stići 2031. nešto iza Nasine misije (zbog drukčije trajektorije). Ali, Juno se bliži kraju svoje misije, a JUICE će imati samo dve preleta iznad Evrope, nakon čega će se koncentrisati na Ganimed i Kalisto, takođe interesantne Jupiterove satelite. 

EC će sledeće godine proći pored Marsa, a 2026. pored Zemlje što će ga odbaciti dalje, ka Jupiterovom sistemu. Zatim će ući u složeno gravitaciono polje sistema što će ga usporiti dovoljno da uđe u planiranu orbitu. Prvi prelet pored satelita Evropa biće 2031. Do 2033. istraživaće dalju stranu Evrope (satelit je poput našeg Meseca večno okrenut jednom istom stranom matičnoj planeti), a nakon toga će početi da osmatra bližu stranu. Načiniće 49 preleta, a Evropi će se približiti u jednom preletu na sveta 25 kilometara. 

Europa Clipper spacecraft best 140912jpg

Habemus ’Europa Clipper’!

„Europa Clipper“, poslednja šansa za proučavanje Evrope u sledećoj deceniji

 

2. Habemus ’Europa Clipper’!(Misije)Dobro, sada i zvanično. Možemo reći da će se sledeća Nasina misija koja će posetiti najneverovatniji Jupiterov mesec, Evropu, zvati ’Europa Clipper’. NASA je 7. februara objavila da je konačno odabran ...Kreirano 11 mart 20173. Europa Clipper“, poslednja šansa za proučavanje Evrope u sledećoj deceniji(Misije)... sam da dolaze teška vremena za istraživače kosmosa. Naročito ljubitelje spoljnjih regiona Sunčevog sistema. NASA je nedavno definitivno otkazala misiju JEO[1] („Jupiter–Europa Orbiter“), koja je trebala ...Kreirano 11 septembar 2013


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,...pozdrav svima-drugi put,kad... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Fascinantno. Ono što je ovde, po meni,... 3 dana ranije
  • CRNA RUPA SVEMIRA al... said More
    Realnost je kontrolisana halucinacija... 4 dana ranije
  • Ljubiša said More
    Da, juče još jedna solarna baklja.... 6 dana ranije
  • lidija said More
    prredivno :D hvala autorima, zavidim... 6 dana ranije

Foto...