Astronautika: misije

Da bih opravdao visoku plati koju dobijam od Ministarstva, Putina, Nase i Saleta, Novu godinu ću otvoriti samo kratkim izveštajem – Prozor je pao, tj. pao je još jedan asteroid – ovog puta Bennu.

o1

Sinoć u 20:43 po našem vremenu, dok su se neki Zemljani pripremali za Novu godinu, Nasina sonda OSIRIS-REx, udaljena 110 miliona km, ivršila je 8-sekundni špric trasterima – i oborila kosmički istraživački rekord. Sonda je ušla u orbitu oko asteroida Bennu, i napravila ga najmanjim objektom oko koga se okreće neki aparat.

'Tim je nastavio sa dugim nizom uspeha, izvevši manevar za ulazak u orbitu savršeno,' izjavio je Dante Lauretta, istraživački direktor sa univerziteta Arizona iz Tusona. 'Završivši navigacionu kampanju, sada ćemo se posvetiti naučnom kartografisanju i fazi odabira mesta za izimanje uzoraka.'

Orbita je postala rekorder: nikad ranije brod sa Zemlje nije ušao u orbitu tako malog objekta – njegova gravitacija je toliko bedna da jedva može da drži letilicu u stabilnoj orbiti.

Sada se sonda okreće oko Bennua na oko 1,7 km od njegovog centra – bliže nego što je ijedan brod prišao da studira jedno nebesko telo. (Prethodni je u maju 2016. 'Rosetta' prišla na samo 7 km od centra komete Čurjumov/Gerasimenko.) To je potrebno da bi se sonda zakačila za Bennu, zbog toga što je njegova gravitacija samo 5-milioniti deo snage Zemljine gravitacije. Plan je da sonda kruži oko Bennua do sredine februara brzinom od 62 sata po orbiti.

'Dizajn naše orbite zavisi od Bennuovih fizičkih karakteristika, kao što su masa i gravitaciono polje, o kojima nismo znali mnogo pre nego smo stigli,' izjavio je menadžer za dinamiku leta OSIRIS-RExa Mike Moreau, koji se nalazi u Nasinom centru Goddard u Merilendu.

Ulazak u orbitu je označio kraj faze Preliminarnog nadgledanja i početak faze 'Orbital A'. Prva orbita se nalazi u istoj ravni sa terminatorom (dakle preko polova po liniji koja deli dan i noć). Takva orbita je odabrana da bi se eliminisao pritisak solarnog zračenja na sondu. Tokom 'Orbital Phase A', tim će se prebaciti sa navigavanja uz pomoć referentnih zvezda na reference koje će se nalaziti na površini i tako dobiti još preciznije reference. Sledeća faza, Detaljno nadgledanje, počinje u februaru.

o2 
(Možda bolja slika?)

o3
Raspored rada tokom čitave miisije. (Sigurno bolja slika.)

Tokom sinoćnog manevra nije objavljivano ništa od fotografija. Najnovije slike su samo one koje prikazuju Bennuov severni pol.

o4
Serija slika asteroida napravljena kamerom MapCam tokom 4 sata i 19 minuta 4. decembra 2018 sa udaljenosti od 11,4 km tokom Preliminarnog nadgledanja. (Bolja slika.)

ezgif.com resize 2 Animacija pune rotacije Bennua gledano sa severnog pola. Animacija je napravljena od 31 slike napravljene za oko 4 sata.

 

o6

Na OSIRIS-RExu imaju 3 kamere – jedna od njih je MapCam.

OSIRIS-REx ušao u orbitu oko Bennua

'OSIRIS-REx' i 'New Horizons' prvi put ugledali svoj ciljeve

OSIRIS-REx proleteo pored Zemlje i naštelovao kamere

OSIRIS-REx poleteo prema asteroidu Benu

OSIRIS-REX sonda krenula ka asteroidu Bennu

„OSIRIS-REx“: pripreme za lansiranje

’OSIRIS-REx’ spreman da donese uzorke sa asteroida Bennu

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...