Astronautika: misije

pdf

Marsov rover „Curiosity
1000 dana na Marsu
Knjiga 2

Marsov rover „Curiosity“ 
(prva knjiga)

30. maja 2015. naučnici iz JPL-a u Pasadeni proslavili su značajan jubilej, 1000 dana rada na Marsu svog mezimca, rovera „Curiosity“. Za to vreme rover je prešao put od mesta spuštanja, nazvanog u čast velikog SF pisca „Bradbury Landing“, do podnožja 5-kilometarske planine Mount Sharp, centralnog pika kratera Gale, u ekvatorijalnoj zoni Crvene planete. Pogledajmo sada saldo tog izuzetnog dostignuća. Samo da naglasim da na dan početka pisanja ove e-knjige rover provodi svoj 1.648. dan na Marsu, i da se još uvek ne nazire kraj misije.

Curiosity2 naslovna

Još dok su programeri sastavljali plan istraživanja tog regiona, odvojili su za sâmo putovanje počev od mesta spuštanja i usputno proučavanje ogolelih slojeva stena planine Šarp jednu Marsovu godinu – 668 solova, što odgovara 688 zemaljskih dana. U realnosti, međutim, naučnici prosto nisu imali srca da prođu pored nekoliko vrlo interesantnih objekata, a neretko su i sâm „Marsohod“ i njegova naučna aparatura „brljavili“, zahtevajući posebnu dodatnu pažnju. Zato je putovanje trajalo mnogo duže od planiranog roka, dok je rad na glavnim ciljevima naučnog projekta bio tek na početku.
Od 1.000 solova (lokalnih dana) na Marsu, rover je vozio 296: prevalio je približno 11.300 metara, odn. u proseku 38,2 metra po vožnji. Ostalo vreme rover je provodio snimajući okolinu, izučavajući uzorke Marsovog stenja i prašine ili čekajući naredbe sa Zemlje. U prvoj knjizi sam napisao da je za rukovanje roverom zadužena laboratorija JPL u Pasadeni, u Kaliforniji, a da se radio-veza (sa zadrškom od 14 minuta) održava preko Nasine deep-space komunikacione mreže


Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(90 strana, 21 MB)
download

pdf

Picture1

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Liv said More
  ... 17 sati ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 2 dana ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Uvek interesantna tema. Moguće je,... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  3 dana ranije

Foto...