Astronautika: misije

pdf

Marsov rover „Curiosity“
- Početak misije na Mars -

26. novembra 2011. u 15:02 po Griniču, sa lansirnog kompleksa SLC-41 vojne kosmičke baze „Cape Sanaveral“, poletela je raketa „Atlas V“ (№AV-028) sa teškom međuplanetnom stanicom „Mars Science Laboratory“ (MSL). Cilj ekspedicije je proučavanje Marsove površine uz pomoć moćnog rovera „Curiosity“.

Curiosity korice

Iako je rover do danas već 1640 dana na površini Marsa, ta misija je i dalje „sveža“. Bez obzira da li je neko njen ljubitelj ili ne, nepobitna je činjenica da se radi o jednoj od najsloženijih i naučno najznačajnijih misija u kosmosu uopšte.
U svrhu „teglećeg konja“ misije upotrebljena je „Lockheed Martinova“ raketa-nosač „Atlas V“. Iako je u to vreme letela već 11 godina, bilo je to prvo njeno lansiranje u konfiguraciji „541“ – 5,4-metarski vrh rakete, četiri bočna bustera (SRB) na čvrsto gorivo i jednomotorni dodatni stepen „Centaur“ na vrhu. Raketa je bila visoka 60 metara a imala je startnu težinu od 531 tonu. Oduvek sam seirio nad činjenicom da prvi stepeni ovih raketa koriste proslavljene ruske kerozinske motore РД-180, koje proizvodi moskovski КБ НПО „Энергомаш“. Njeno sastavljanje u hali za vertikalnu montažu i testiranje VIF (Vertical Integration Facility) započeto je 12. septembra, a već 12. oktobra raketa bez vrha bila je dovežena do lansirnog kompleksa radi predstartne provere natakanje njenih stepeni komponentama raketnog goriva. 


Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(76 strane, 7,5 MB)
download

pdf

36

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • dragant said More
  Miki, mani me sa 10.000 naučnika koji... 10 sati ranije
 • Duca said More
  Hm, ajde da krenemo sa nečim što će... 1 dan ranije
 • gost99 said More
  dobar dan
  mmm, divno i edukativnno.... 1 dan ranije
 • gost99 said More
  Gost99
  dobar dan
  Odlicno, hvala 1 dan ranije
 • dragant said More
  Duca reče da su YT, ako sam dobro... 3 dana ranije

Foto...