Kako je i bilo planirano danas u 13:50 je lansirana Nasina misija Mars 2020 Perseverance. Prozor za lansiranje bio je između 30. jula i 15. avgusta. Prozor za lansiranje je vremenski okvir za lansiranje do Marsa po najkraćoj putanji, uz najmanji utoršak goriva. Taj prozor se otvara otprilike svake dve godine i da lansiranje u tom periodu nije bilo moguće Nasa bi morala da čeka dve godine za nov prozor.

Preseverance 2 

Po planu letelica treba na Mars da sleti 18. februara 2021. godine u krater Jezero. Ovaj krater je dobio ime po istoimenoj opštini u Bosni i Hercegovini. Zašto je izabran taj kreter? Istraživanja su pokazala da je to područje bilo pod vodom pre nekoliko milijardi godina. Na osnovu spektralnih podataka dobijenih iz orbite oko Marsa utvrđeno je da neke stene u tom krateru sadrže minerale koji su nastali delovanjem vode. A gde je bilo vode – pa, moguće da je tu bilo i života.

Preseverance 3

Tri su osnovna cilja ove misije: 

Traženje lokacija koja su u prošlosti bila potencijalno nastanjiva. 

Traženje znakova drevnih mikroba unutar stena za koje se pretpostavlja da sadrže, ili da mogu da sadrže takve fosile. 

Prikupljanje i čuvanje uzoraka stena za buduću misiju koja će ih doneti na Zemlju.

Sem toga ova misija treba da obavi pripreme za neka buduća istraživanja ljudi na Marsu.

U okviru ove misije biće, razume se to je za sada samo plan, postavljena meteorološka stanica i prvi radar koji će skenirati tlo.

Ipak zvezda ove misije, bar što se publike tiče jeste Marsov helikopter o kome smo više puta pisali (vidite likove dole). Helikopter neće imati veći naučni značaj. On će moći da uzleti, da lebdi nekoliko metara nad tlom i da se zatim spusti. Radi se zapravo o eksperimentu koji treba da dokaže da je letenje takve letelice na Marsu moguće, nakon čega će se kasnije graditi bolji i veći helikopteri koji će moći da istraže i ono što roveri nisu u stanju da urade. 

Problem letenja helikoptere na Marsu je veoma tanka i retka atmosfera. 

Jedan od eksperimenata posvećen je izdvajanju kiseonika iz Marsove atmosfere razdvajanjem molekula ugljen-dioksida na ugljen-monoksid i kiseonik. I ovo je samo proba, ali ako se dokaže da je elektro-hemijskim putem tako nešto moguće onda je to pravac daljeg istraživanja u tom smeru.  

 Preseverance 1

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...