Intervju

Božić: Kako je neformalno obrazovanje postalo važno tokom epidemije

NikolaBožić belapozadina 2019 cropU intervjuu za lokalno izdanje Nacionalne  geografije programski direktor Istražvačke stanice Petnica Nikola Božić govori o značaju neformalnog obrazovanja, i tome kako je u peridou pandemije ono postalo važan segment obrazovnog procesa.

 

Juval Noa Harari: „Svaka kriza je i prilika.“

Harari 5

Juval Noa Harari (Yuval Noah Harari), izraelski istoričar i autor knjiga Sapiens, Homo Deus i 21 lekcija za 21. Vek, u intervjuu  za UNESCO-ov Glasnik (The UNESCO Courier), govori o mogućim posledicama trenutne zdravstvene krize izazvane virusom korona i naglašava potrebu za većom međunarodnom naučnom saradnjom i razmenom informacija između zemalјa.

 

Razgovor sa Jelenom Milutinivić

IMG 7208

Sa Jelenom Milutinović sam se upoznao pre više od deset godina, kada je ona još radila na TV B92 i kada me je pozvala da za tu televiziju dam neku izjavu u vezi astronomije. Zaboravio sam detalje, ali mi je u sećanju ostalo da me je posle emisije pozvala u restoran televizije na kafu. Ima, rekla je, još 10 minuta do sledeće emisije pa taman da porazgovaramo o astronomiji. Kada ja imam deset minuta do neke obaveze, stanem u ćošak i čekam, ali Jeleni je to vreme dovoljno da porazgovara sa gostom, da usput telefonira, odgovori na pitanje urednika i da obavi još niz poslova. Posle devet minuta, a da u sat nije gledala, ona reče da joj je bilo drago što smo se upoznali i da sad mora da ide.