Intervju

Video konferencija: Razgovor o nauci sa tri kontinenta

Tokom predstojećeg vikenda ponovo ćemo razgovarati sa nekim od naših istaknutih naučnika od kojih nekoliko njih živi i uspešno radi  na drugim kontinenatima. Do tada, do tog razgovora  podsećamo vas na prethodni razgovor sa njima. Sa ove vremenske distance od 432 dana taj razgovor je samo dobio na težini i značaju.

 

r3

O nauci, njenom razvoju sadašnjem i budućem, o uticaju nauke na društvo i da li je bolje učenike osnovnih i srednjih škola prvo u poznati sa učenjem Ajnštajna pa tek potom sa učenjem Njutna, govore...

 

Opširnije: Video konferencija: Razgovor o nauci sa tri kontinenta

Write comment (0 Comments)

Slovenija ima svoj teleskop u Čileu

01crop350Broj astonomskih opservatorija u Čileu nije lako odrediti - ima ih baš mnogo i uglavnom su stacionirane u pustinji Atakama. To je najsuvlja pustinja na svijetu i potpuno je neplodna, zaštićena sa obje strane andskim i priobalnim planinama. Godišnji nivo padavina je reda par mm, a bilo je i perioda kada kiša nije padala čak 40 godina. U kombinaciji sa nadmorskom visinom, ovakve suše i skoro nepostojeće svjetlosno zagađenje daju idealne uslove za skeniranje dubokog svemira.

 

 

 

Opširnije: Slovenija ima svoj teleskop u Čileu

Write comment (2 Comments)

Razgovor sa astrofotografom

Gagic

Danas Miloš ima više teleskopa, odličnu i prilično veliku opservatoriju, predsednik je astronomskog društva, napisao je detaljan vodič za obradu astronomskih fotografija, a ovog meseca očekuje i otvaranje prve svoje izložba astrogotografija. To je impozantan uspeh. 

Ovo je razgovor sa Milošem Gagićem.

Opširnije: Razgovor sa astrofotografom

Write comment (0 Comments)

Utisci o razgovoru o nauci sa tri kontinenta

1024px CMS Higgs event

Bilo je to vrednih dva sata razgovora o nauci vrsnih stručnjaka, elokventnih naučnika, profesora i doktora, sve naši ljudi, rasutih na tri kontinenta. Slušali smo ih preko Zoom aplikacije i čuli smo zanimljive stvari koje podstiču na razmišljanje. Glavne teme bile su granice današnje nauke kao i obrazovanje i nauka...

 

Opširnije: Utisci o razgovoru o nauci sa tri kontinenta

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • dragant said More
  Siniša je izneo svoje mišljenje o... 16 sati ranije
 • dragant said More
  Siniša, nisi promašio sajt. Zašto se... 20 sati ranije
 • gost said More
  veliki covek, hvala, edukativan tekst 1 dan ranije
 • Pero ložač said More
  E, moj Siniša! Kome ti mantijašku bozu... 2 dana ranije
 • Kiko said More
  Siniša brate svaka čast na komentaru.... 2 dana ranije

Foto...