JeziciISS

Zbilja, koji jezik se tamo gore koristi? Postoje neka pravila i sporazumi o tome, ali ta pravila nisu baš sasvim stroga i više su proizvod trenutnih okolnosti. 

Pre svega na Stanici se čuju razni jezici, zavisno od maternjeg jezika članova posade. Japanci svakako govore japanskim jezikom, rusi ruskim, Italijani italijanskim itd. Kao što verovatno očekujete najčešće se ipak čuje engleski. U nekim dokumentima se može pročitati da je engleski i zvaničan jezik Stanice, ali izgleda da je to samo preporuka. U svakom slučaju jako je korisno da svi znaju i engleski i ruski jezik pa se astronauti i Rusije i SAD trude da znaju oba jezika. To važi naročito od 2011. godine kada je Amerika povukla šatlove iz upotrebe, a njih je, kao što znate, koristila za slanje svojih astronauta u svemir. Tada je USA sa Rusijom napravila sporazum o korišćenju ruskih letelica za prevoz američkih  astronauta na Stanicu. Logično je da su od tada svi putnici do ISS morali da uče ruski jezik jer su sve komande i sve kontrole u ruskim letelicama bile – na ruskom jeziku. Ali, naravno, na samoj Stanici za međusobnu komunikaciju astronauta iz različitih zemalja i dalje se koristio engleski jezik. 

Danas američki astronauti na Stanicu lete svojim letelicama – ali ipak i dalje uče ruski jezik. Zašto? Pa i dalje zbog bolje i ravnopravnije komunikacije sa ruskim kolegama, ali i zato što je „spasilački“ brod na Stanicu – ruski Sojuz a u njemu su i dalje sve komande i kontrole, logično na ruskom jeziku. 

Evo šta na temu upotrebe jezina na Stanici kaže ChatGPT:

Ruski i američki kosmonauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) uglavnom se sporazumevaju na engleskom jeziku. Engleski jezik služi kao glavni jezik komunikacije između svih članova međunarodne posade na ISS-u, kako bi se olakšala međusobna komunikacija i razumevanje. Ovo je praksa koja se uspostavila kako bi se prevazišle jezičke barijere, jer su članovi posade iz različitih zemalja s različitim jezičkim pozadinama.

Međutim, ruski kosmonauti i dalje moraju naučiti engleski jezik kako bi efikasno komunicirali s kolegama iz drugih zemalja. S obzirom na dugogodišnju saradnju između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u svemirskim programima, engleski jezik postao je standard za međunarodnu komunikaciju u svemiru.

 

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...