Ovo je novi članak s NASA-inog sajta Svemirskog teleskopa James Webb. Prva slika je cijela, ali smanjena, dok su dvije preostale zarotirani detalji iste (mlazovi + udarni valovi), dani u punoj veličini.

Hmm, to što se nalazi u središtu HH 211 nipošto ne bi smjelo biti nazivano zvijezdom. To je tek zvjezdani zametak (protozvijezda), koji će to ostati sve dok u svom središtu ne počne fuzirati obični vodik. Štoviše, zametak o kojemu je ovdje riječ je razreda 0, što znači da je u zbilja najranijoj razvojnoj fazi. Takve protozvijezde najjače emitiraju u submilimetarskom području, pa bi ovu možda mogla vidjeti ALMA, čak i kroz svu tu prašinu u srcu HH 211!


Priredio i prilagodio: 
Zoran Knez
AstroMosor

OdlivZK15sept 3

Webb snima nadzvučni odljev iz mlade zvijezde

Objekti Herbig-Haro (HH) su sjajna područja oko novorođenih zvijezda, nastala zarivanjem brzih stelarnih vjetrova ili mlazova plina koje te zvijezde bljuju iz sebe u obližnji plin i prašinu. Takvi srazovi stvaraju udarne valove koji zagriju materijal i natjeraju ga da svijetli. Na ovoj slici HH 211, koju je snimio NASA-in Svemirski teleskop James Webb, vidljiv je odljev iz jedne protozvijezde razreda 0: objekta sličnog našem Suncu u vrijeme kada je iza njega bilo tek nekoliko desetaka tisuća godina postojanja i kada je ono imalo masu od samo 8 posto svoje sadašnje mase. (Protozvijezda koja je proizvela HH 211 će na koncu izrasti u zvijezdu sličnu Suncu.)

Infracrvene slike su moćan alat za proučavanje novorođenih zvijezda i njihovih odljeva, budući su takve zvijezde redovito još uvijek usađene u plin molekularnog oblaka iz kojega su se razvile. Infracrvena emisija iz zvijezdinih odljeva prolazi kroz gusti plin i prašinu, zbog čega su objekti Herbig-Haro savršeni za to da ih se promatra osjetljivim Webbovim instrumentima. Molekule pobuđene energičnim događanjima u tim objektima - što uključuje one vodika, ugljikovog monoksida i silicijevog monoksida - odašilju infracrveno svjetlo koje Webb može prikupiti i tako odrediti građu odljevâ.

OdlivZK15sept 1

Na ovoj se fotografiji lijepo vide nizovi udarnih valova jugoistočno (dolje lijevo) i sjeverozapadno (gore desno), kao i uski dvostrani mlaz koji je zaslužan za njihov nastanak. Webb taj prizor prikazuje dosad neviđenom detaljnošću: prostorna razlučivost slike je približno od 5 do 10 puta veća od najboljih ranijih slika HH 211. Unutarnji dio mlaza kao da se simetrično migolji s dviju strana protozvijezde u središtu. To je u skladu s promatranjima manjih dijelova objekta i daje naslutiti da je ova protozvijezda zapravo dvojna zvijezda, čije komponente ne možemo razlučiti.

OdlivZK15sept 2

Ranija promatranja HH 211 načinjena teleskopima na tlu, otkrila su ogromne udarne valove koji se odmiču od nas (sjeverozapadno), odnosno koji se nama primiču (jugoistočno), kao i šupljinama slične strukture u vodiku i ugljikovom monoksidu koji se nalaze na udaru. Tako je opažen i čvornati vijugavi mlaz u silicijevom monoksidu. Istraživači su sada uporabili ova nova Webbova promatranja kako bi doznali da je odljev iz ovog objekta razmjerno spor u usporedbi s onima koje proizvode razvijenije protozvijezde, sa sličnim vrstama odljeva.

Znanstvenici su izmjerili brzine protozvijezdi najbližih dijelova odljeva: one iznose približno od 80 do 100 kilometara u sekundi. Međutim, razlika u brzini između tih dijelova odljeva i materijala koji je ispred njih i s kojim se oni sudaraju - tj. udarnog vala - puno je manja od te vrijednosti. Istraživači su zaključili da su odljevi iz najmlađih zvijezda, poput te koja se nalazi u središtu HH 211, uglavnom sazdani od molekula. Naime, ti razmjerno spori udarni valovi nisu u stanju razbiti tamo prisutne molekule u atome i ione.

ESA/Webb, NASA, CSA, Tom Ray (Dublin)

Velika slika: https://stsci-opo.org/STScI-01H9NWWBAC3NR37HQSVP8JTCW1.png

https://webbtelescope.org/.../news.../2023/news-2023-141

 


Preuzeto sa FB


 


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 4 dana ranije

Foto...