VSP1

Planeta ima svakakvih, a neke od njih su stvarno čudne. Takva je vansolarna planeta WASP-76 b.

IMG 0354
Kriva sjaja planete (ilustracija iz programa Exoplanet)

Ta planeta je otkrivena 2013. godine, ima masu otprilike kao i naš Jupiter, mada je nešto manja od njega, oko matične zvezde, WASP-76, kruži na prosečnoj udaljenosti od oko pet miliona kilometara i obiđe je za nešto manje od dva zemaljska dana. Poređenja radi, Merkur, Suncu najbliža planeta Sučnevog sistema, od Sunca se nalazi u proseku na 57 miliona kilometara. Shodno svojoj velikoj blizini zvezdi ova planeta WASP-76 b, prima hiljadama puta više zračenja od zvezde nego što ga prima naša Zemlja od Sunca.

 Od nas je WASP-76 b, zajedno sa svojom zvezdom, udaljena 391 svetlosnu godinu i nalazi se u sazvežđu Ribe.

IMG 0352

Planeta se nalazi vrlo blizu zvezde te je plimski zaključana, što znači da je zvezdi uvek okrenuta jednom istom svojom stranom, kao što i Mesec okreće Zemlji uvek jednu istu svoju stranu. Temperature na planeti su izuzetno visoke te dostižu i preko 2.400 stepeni Celzijusa, a to je temperatura na kojoj i metali isparavaju. Na dnevnoj strani planete zbog toga se u atmosferu diže, tj. isparava sve, pa čak i gvožđe. Zatim te gvozdene oblake moćni vetgrovi raspršuju na noću stranu gde se oni kondenzuju u kapljice istopljenog gvožđa nakon čega poput kiše padaju na tlo.

ExoplanetRainsIron
ESO/M. KORNMESSER

Detaljnije na Astronomy Now


Komentari  
Aleksandar Zorkić
+2 #2 Aleksandar Zorkić 18-03-2020 14:17
Citat Kizza:
Čemu služe ovi laserski zraci?

Evo objašnjenja iz Vikipedije:
Adaptivna optika je sistem pomoću kojeg se izobličenje slike u teleskopu, nastalo zbog turbulencija u atmosferi, poništava u realnom vremenu. Pošto optički senzori izmere izobličenje svetlosti koja potiče od prave ili laserom stvorene „veštačke“ zvezde, mehanički sistem pomera deformabilno ogledalo i tako kompenzuje uticaj atmosfere.
Kizza
0 #1 Kizza 17-03-2020 20:12
Čemu služe ovi laserski zraci?
Dodaj komentar