Svemirski telaskop Euklid, 23. 05. 2024.

 
Messier78
 

 

M78 (centralni i najsjajniji region), živopisni rasadnik formiranja zvezda obavijen omotačem međuzvezdane prašine.

Euklid je infracrvenom kamerom, po prvi put zavirio duboko u ovaj rasadnik, otkrivajući skrivene regione formiranja zvezda, mapirajući filamente gasa i prašine sa neviđenim detaljima, i otkrivajući novoformirane zvezde i planete. Prvi put možemo da vidimo objekte manje od zvezda u M78. Oblaci gasa i prašine ih obično skrivaju od pogleda, ali ne i od Euklidove infracrvene kamere.

Euklid otkriva objekte samo nekoliko puta veće od Jupitera, a njegove VIS (vidljive) i NISP (infracrvene) kamere – otkrivaju preko 300 000 novih objekata samo u ovom vidnom polju. Ovi podaci se koriste za proučavanje količine i odnosa zvezda i subzvezdanih objekata, što je ključno za razumevanje dinamike formiranja i menjanja populacije zvezda tokom vremena.

Mesije 78 leži 1300 svetlosnih godina od nas u sazvežđu Oriona.

Istražite ovu sliku u najvećoj rezoluciji u ESASky

Tehnički detalji: Podaci na slici su snimljeni za samo jedan sat. Slika veličine 8200 x 8200 piksela je dobijena kombinovanjem VIS podataka i NISP fotometrije u Y i H opsegu koji omogućavaju posmatranje astronomskih objekata u četiri različita opsega talasnih dužina. Zbog estetike prikaza odabrana su tri od četiri opsega na tradicionalne crveno-zeleno-plave kanale koji se koriste za predstavljanje slika na digitalnim ekranima (RGB). Plavi, zeleni i crveni kanali obuhvataju svemir koji Euklid vidi na talasnim dužinama od 0,7, 1,1 i 1,7μm. Ovo Euklidu daje karakterističnu paletu boja: vrele zvezde imaju belo-plavu nijansu, pobuđeni gas vodonika pojavljuje se u plavom kanalu, a regioni bogati prašinom i molekularnim gasom imaju jasnu crvenu nijansu. Udaljene pozadinske galaksije sa crvenim pomakom su veoma crvene. Zvezde imaju šest istaknutih šiljaka zbog načina na koji svetlost interaguje sa optičkim sistemom teleskopa u procesu difrakcije.

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Search...

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Lansiran Euclid!

 

 


Komentari

  • bogdan besir said More
    Sunce zagreva vodu koja isparava , kada... 5 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Savrsen clanak: informativan, zanimljiv,... 1 dan ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    2 sata, :P pa to je malo, zahvaljujem 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    prekrasno 2 dana ranije
  • Brankica_06_PINK said More
    g. Dragoviću, dobar, vrlo dobar,... 2 dana ranije

Foto...