JWSTGalaxy290
 

NAPOMENA: Ovaj post predstavlje podatke sa svemirskog teleskopa Džejm Veb (STDžV) koji još nisu prošli recenziju.

 

ST Džejms Veb je tokom poslednje dve godine posmatrao kosmičku zoru – period u prvih nekoliko stotina miliona godina nakon Velikog praska u kom su rođene prve galaksije. Ove galaksije pružaju uvid kako su se gas, zvezde i crne rupe menjali kada je svemir bio veoma mlad. Međunarodni tim astronoma je u oktobru 2023. i januaru 2024. STDžV posmatrao galaksije u okviru programa JWST Advanced Deep Extragalactic Survey (JADES). Vebovim NIRSpec (Near-Infrared Spectrograph), dobijen je spektar galaksije posmatrane samo 290 miliona godina nakon Velikog praska.

Ova infracrvena slika sa Veb-ove NIRCam (bliske infracrvene kamere) snimljena je kao deo JADES programa. Podaci NIRCam-a su korišćeni da bi se odredilo koje galaksije treba proučavati spektroskopski. Utvrđeno je da jedna takva galaksija, JADES-GS-z14-0, ima crveni pomak od 14,32 (+0,08/-0,20), što je čini trenutnim rekorderom za najudaljeniju poznatu galaksiju. Ovo odgovara vremenu manjem od 300 miliona godina nakon Velikog praska.

Opis slike: Polje hiljade galaksija raznih oblika i boja. U blizini centra slike, mali beli kvadrat ocrtava region, unutar koga je mrlja, plavkastocrvena u jednoj polovini i izrazito crvena u drugoj polovini. Strelica pokazuje „JADES GS z 14 – 0“.

Više o ovim rezultatima se može videti na: 

https://webbtelescope.org/.../nasas-james-webb-space...

https://esawebb.org/images/jades4/

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 

 


Komentari

 • moravac said More
  :) Dobar dan, dear A.M.2024-jul koji je... 4 dana ranije
 • milo said More
  prekrasno, prekransno Pre 1 nedelje
 • Baki said More
  Svaka od milion slika Hubble je... Pre 1 nedelje
 • zalukajmy said More
  „Problem sa tri tela“ je... Pre 1 nedelje
 • Astronomski magazin said More
  Na žalost Duca NIJE uspeo da navede NI... Pre 2 nedelje

Foto...