Prave zvijezde, ne one na društvenim mrežama

radjaonica zvijezda1

Ove druge, nastaju i nestaju u hipu, prema potrebi medijske industrije, obično ne traju duže od jedne ili dvije sezone, rijetke potraju koju godinu, zemaljsku. One prve, nastaju milijunima godina, traju desetke, stotine ili milijarde godina, stvaraju novi život a i kad se ugase „samo“ nas eoni dijele od trenutka kada će njihova zvjezdana prašina i plin ponovno formirati nove, prave, svemirske zvijezde.

Danas vam donosimo fotografiju zvjezdane rađaonice u Malom Magellanovom oblaku. Preciznije u otvorenom, spiralnom zvjezdanom skupu oznake NGC 346. Mali Magellanov oblak vidjljiv je s južne Zemljine polutke i predstavlja malu, sestrinsku galaksiju našeg Mliječnog puta udaljenu 200.000 svjetlosnih godina od nas. Sadržava brojne skupove zvijezda i maglice, nakupine plina i prašine. 

NGC 346 ima masu pedeset tisuća zvijezda mase našeg Sunca! Sve to na prostoru promjera „tek“ stotinu i pedeset svjetlnosnih godina. Zvijezde su tu tek nastale a neprestano se formiraju nove. Astronomima su takva mjesta poput laboratorija na dlanu. Saznanjima što, kako, kada se događaju rađanja novih zvijezda bolje razumijemo prirodu svemira i naše šanse da jednog dana postanemo galaktička civilizacija prije nego li se samouništimo ili nas s lica svemira izbriše eksplozija neke nove (pre)bliske zvijezde. 

Prizori nastanka zvijezda su očaravajući, najbolje ih je promatrati s distance, baš kako je i nastala fotografija koju donosimo. Rezultat je to  zajedničkog rada Hubbleova svemirskog teleskopa i kompleksa Very Large Telescope Europske južne opservatorije (ESO) na visokim planinama u Čileu.

Magelanovi oblaci - činjenice

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...