Svemirski teleskop Habl je zavirio u samo središte čuvene galaksije Whirlpool, ili Vrtlog, a poznatu i pod oznakom M51. Na fotografiji su jasno uočavaju grozdovi novoupaljenih zvezda duž spiralnih kraka ove moćne galaksije.

m51HST
Image: NASA, ESA, S. Beckwith (STScI), and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Na ovom detalju se to ne vidi, ali pored galaksije prošla je jedna manja, eliptična i u uzajamnoj gravitacionoj interakciji u M51 uskomešali su se oblaci prašine i gasa koji se inače skupljaju u granama spiralnih galaksija a to je izazvalo divljanje prašine i gasova što je konačno dovelo do paljenja zvezda.

Iz članka M51 - Miloš Gagić, projekat VoBaNISTA

Galaksija M51 spada u red najpoznatijih i najpopularnijih nebeskih objekata. Profesionalni astronomi je posmatraju zbog važnih podataka koje im ona pruža, a ostali jer je pravi nebeski dragulj, veličanstvene lepote. Astrofotografi su savladali svoj zanat tek kada izrade dobru fotografiju M51.

Galaksiju je pronašao ju je Šarl Mesije 13. oktobra 1773. godine i svrstao ju je u svoj Katalog maglina i zvezdanih jata (u to vreme galaksije nisu bile poznate pa su daleki magličasti objekti zvani maglinama).

Gore navedeni članak ilustrovan je i fotografijom M51 koju je za projekat Vobanista na pravio Miloš Gagić. Evo i te maestralne fotografije.

M51 MG 700

 

M51 - Miloš Gagić, projekat VoBaNISTA

Činjenice o galaksiji Whirlpool (M51)


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 19 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...