Početkom prošlog veka, što baš i nije bilo tako davno, veliki astronomi su se prepirali oko toga koliko je velik kosmos. Gledali su kroz teleskope i pokušavali da otkriju njegov kraj. Nije bilo kraja, ali su zaključili da je on tu negde na oko tridesetak hiljada svetlosnih godina i da ga potpuno ispunjava naš Mlečni put. Oni koji se sa njima nisu slagali bili su u manjini i bez dokaza.

superjata simulacija

 Dobro, sve je to istorija i danas znamo da je Mlečni put samo skromni detalj u kosmosu, zapravo detalj u jatu galaksija koje zovemo Lokalno jato. A to lokalno jato je tek detalj u super jatu, kojih ima više. Koliko? Pa to zapravo niko ne zna. Srećom, to nas ovog puta i ne zanima. Interesuju nas međusobni odnosi galaktičkih jata u ovom našem superjatu, a o tome je jako lepo pre neki dan pisao Laslo Kočmaroš.

Dakle, pod gravitacionom dejstvom jata jure kroz kosmos, i da ne prepričavam Lasla, pročitajte njegov članak ukoliko to do sada već niste uradili. Uglavnom naš verni čitalac Miroslav Krstić nam je poslao ovu divnu simulaciju koja govori ono o čemu je Laci pisao: prikazuje kretanje galaksija, grupa i jata u Lokalnom superjatu. Tu ćete videti jata Virgo, Fornax, Antilia i VirkoW a to su kuglice obojene redom u crveno, žutomrko, crno i ljubičasto. Mlečni put je žut, a naša komšinica Andromedina galaksija zelena. Pogledajte i imajte na umu da film prikazuje verovatno najduži vremenski raspon koji ste ikada videli. U 3,5 minuta smešteno je poslednjih 13,25 milijardi godina. Sve to posmatrano iz raličitih uglova.

Tok galaksija u Lokalnom galaktičkom superjatu


Komentari

 • polux11 said More
  "...Ove rekordne anomalije znače da... 1 dan ranije
 • kole99 said More
  prelijepo, koja je mto sila, velicina,... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 3 dana ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 3 dana ranije
 • Neđo said More
  Ovo je đavolje pitanje :)

  Svakako,... 3 dana ranije

Foto...