Galaksija Dragonfly 44 (Vilin konjic) skoro da nema zvezde, ali pokazuje istu masu, kao i Mlečni put. Desetinama godina ova galaksija nije bila primećena kao predmet astronomskih istraživanja. Razlog tome je, da objekat udaljen oko 300 miliona svetlosnih godina pripada takozvanim „tamnim galaksijama“ i sastoji se 99,99 procenata od tamne materije, čije direktno dokazivanje još uvek nije uspelo.

Dragonfly44

Ova galaksija može da se primeti samo indirektno preko njenog gravitacionog uticaja, iako je prema trenutnom standardnom modelu kosmologije, u svemiru prisutno pet puta više tamne materije, nego normalne materije. Dragonfly 44 ima približno sličnu masu i veličinu naše galaksije, ali zvezde u toj galaksiji čine samo 0,01 procenat ove mase. Astronomi smatraju da galaksija može da zahvali samo tamnoj materiji da se usled velike rotacione brzine nije raspala.

Galaksija Dragonfly 44 je otkrivena 2014. godine na Keck-opservatoriji na Havajima uz pomoć Gemini-North teleskopa. Nalazi se u Coma-galaktičkom jatu. Preko izmerenih brzina tih nekoliki zvezda u galaksiji, naučnici su mogli da izračunaju, kolika je masa same galaksije. Došli su na vrednost od jednog biliona masa Sunca. Ova masa ne može da se drži zajedno uz pomoć gravitacije zvezda u njoj, jer ih je premalo, a masa je prevelika. Iz toga je izveden zaključak o potencijalu prisutne tamne materije. Takođe je još uvek nejasno kako je Dragonfly 44 uopšte mogla da se razvije. Dosadašnje otkrivene tamne galaksije su bile znatno manje.

Ljiljana Gračanin
Author: Ljiljana Gračanin
Maturirala u Beogradu u Beču doktorirala astronomiju i fiziku. Na univerzitetskom institutu za astronomiju u Beču se pored predavanja o Suncu i Sunčevom sistemu bavi naučnim istraživanjima na polju spektrografije protozvezda. Napisala je nekoliko desetina naučnih radova o spektralnoj analizi sastava protozvezda. Za ESA (Evropsku Svemirsku Agenciju) piše Tviter-stranu na srpskom jeziku; za Nasu, projekat APOD, objavljuje dnevne prevode fotografija na tri jezika; za ESO (Evropsku Svemirsku Opservatoriju) prevodi opise fotografija na srpski jezik; za Austrijski Svemirski Forum (OeWF) vodi Tviter stranu na srpskom. Na FB uređuje stranu sa aktuelnim zbivanjima na polju astronomije na nemačkom jeziku i FB-stranu sa kursem na srpskom jeziku o orijentaciji na nebu. Uz to održava redovne kurseve astronomije za decu i amatere i drži predavanja za javnost. U okviru Astronoma Bez Granica (Astronomer Without Borders) postavljena je za nacionalnog koordinatora za Srbiju…

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Dragan Tanaskoski said More
  Naredna generacija veliki teleskopi u... 9 sati ranije
 • Baki said More
  Dobat tekst. Moguć samo u domenu... 16 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Koncept tamne materije počeo je da... 19 sati ranije
 • Miki said More
  Tamna materija se značajno spominje tek... 2 dana ranije
 • polux11 said More
  "...Ove rekordne anomalije znače da... 5 dana ranije

Foto...