rebels25

Vidimo je onakvu kakva je bila kada je Svemir bio star samo 700 miliona godina ali sa fizionomijom moderne galaksije. Rotacija i struktura REBELS-25 otkriveni su korišćenjem Atacama velikog milimetarskog/submilimetarskog niza (ALMA).

„Prema našem razumevanju formiranja galaksija, očekujemo da će većina ranih galaksija biti mala i neuredna“, kaže Žaklin Hodž, astronom sa Univerziteta u Lajdenu u Holandiji i koautor studije.

Rane neuređene galaksije se spajaju jedna sa drugom, a zatim sporo evoluiraju u sadašnje oblike. Da bi galaksija bila uređena kao Mlečni put, sa rotirajućim diskom i spiralnim krakovima mora da prođe milijarde godina evolucije. REBELS-25, dovodi u pitanje taj vremenski okvir.

„Videti galaksiju sa takvim sličnostima sa našim Mlečnim putem, u kojoj snažno dominira rotacija, dovodi u pitanje naše razumijevanje koliko brzo galaksije u ranom Svemiru evoluiraju u današnje uređene galaksije“, kaže Lucie Rovland, student doktorskih studija Univerziteta u Lajdenu i prvi autor studije.

REBELS-25 je na ALMA-i otrio isti tim, u ranijim opservacijama kada su se pokazali nagoveštaji rotacije ali rezolucija nije bila dovoljno dobra i pouzdana. Naknadniim posmatranjem sa ALMA-om u višoj rezoluciji je uočena struktura i kretanje galaksije. „ALMA je jedini postojeći teleskop sa osetljivošću i rezolucijom da to postigne“, kaže Renske Smit, istraživač sa Univerziteta Džon Murs u Liverpulu u Velikoj Britaniji i koautor studije.

Podaci ukazuju na karakteristike slične Mlečnom putu, poput centralne izdužene šipke, spiralne krakove, iako je potrebno više zapažanja da se to potvrdi. „Pronalaženje dodatnih dokaza o razvijenijim strukturama bilo bi uzbudljivo otkriće, jer bi to bila najudaljenija galaksija sa takvim strukturama uočenim do sada“, kaže Rovland.

Buduća posmatranja REBELS-25, zajedno sa otkrićima drugih ranih rotirajućih galaksija, će transformisati naše razumevanje formiranja ranih galaksija i evolucije Svemira u ​​celini.

Studija je prihvaćena za objavljivanje u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

https://www.eso.org/public/news/eso2415/

https://www.almaobservatory.org/.../space-oddity-most...

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret

  

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,...pozdrav svima-drugi put,kad... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Fascinantno. Ono što je ovde, po meni,... 3 dana ranije
  • CRNA RUPA SVEMIRA al... said More
    Realnost je kontrolisana halucinacija... 4 dana ranije
  • Ljubiša said More
    Da, juče još jedna solarna baklja.... 6 dana ranije
  • lidija said More
    prredivno :D hvala autorima, zavidim... 6 dana ranije

Foto...