klaster

Svemirski teleskop Džejms Veb je ranije ove godine dao podatke cefeida i supernove tipa Ia, pouzdanim markerima udaljenosti za merenje Hablove konstante.

Za povećanje preciznosti merenja Hablove konstante ili brzine širenja Svemira istraživači iz različitih institucija širom sveta koriste Vebovo otkriće supernove tipa Ia viđene kroz gravitaciono sočivo kao tri svetle tačke u pravcu udaljenog jata galaksija.

Svetle tačke, koje nisu viđene na Hablovom snimku klastera PLCK G165.7+67.0 iz 2015. godine, pojavile su se na Vebovim slikama u The Prime Extragalactic Areas for Reionization and Lensing Science (PEARLS) 'Clusters’ programu.

Polje je odabrano za posmatranje zbog visoke stope formiranja zvezda od više od 300 solarnih masa godišnje, atributa koji je u korelaciji sa većim stopama supernove. SN H0pe je jedna od najudaljenijih supernova tipa Ia, ili eksplozija zvezde belog patuljka koja je uočena do danas. Ova vrsta supernove je„standardna sveća”. Izmerena vrednost Hablove konstante poklapa se sa drugim merenjima u lokalnom Univerzumu i donekle je u tenziji sa vrednostima dobijenim kada je Univerzum bio mlad.

Sočivo koje stvara jato galaksija koje se nalazi između supernove i nas savija svetlost supernove u više slika. SN H0pe je usidrena u pozadinskoj galaksiji, daleko iza jata, koja je postojala 3,5 milijardi godina nakon velikog praska.

Tri slike supernove se vide jer njihova svetlost putuje trima različitim putanjama. Pošto svaka putanja ima različitu dužinu, a svetlost putuje istom brzinom, Veb je supernovu snimio u tri različita vremena tokom eksplozije.

Vremenska kašnjenja, rastojanje supernove i svojstva gravitacionog sočiva daju vrednost za Hablovu konstantu ili H0 (H-ništa). 

Izračunata je vrednosti za Hablovu konstantu od 75,4km/s/Mparseku, +8,1. ili -5,5. Vodeći istraživač PEARLS-a je primetio: „Ovo je jedno od velikih Vebovih otkrića i vodi ka boljem razumevanju fundamentalnog parametra našeg univerzuma.“

Na slici je galaktičko jato PLCK G165.7+67.0, ili G165 snimljeno Vebovom bliskom infracrvenom kamerom NIRCam. Jato u prvom planu je udaljeno 3,6 milijardi svetlosnih godina od Zemlje. Levo se vidi efekat uvećanja koje ovo jato ima na udaljeni Svemir iza sebe. Zumirano područje na desnoj strani prikazuje tri snimka SN H0pe kroz gravitaciono sočivo.

Napomena: Ovaj post prikazuje Vebove podatke u obradi, koji još nisu prošli recenzije.

https://webbtelescope.org/.../webb-researchers-discover...

https://esawebb.org/images/H0pe/

  

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret

   


Komentari

  • Miki said More
    U ovakvim tekstovima bi ipak trebalo... 3 sati ranije
  • Kizza said More
    Zamislimo da mi LJUDI, otkrijemo na... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar prilog. “H0pe je jedna od... 2 dana ranije
  • Siniša said More
    Ima istine, u izloženom. Čak i... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Ima dokaza mnogo. Imate najamanje dva... 6 dana ranije

Foto...