Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

¤ Ruža vetrova ¤ Pogled ka zvezdama grada ¤ Sunce u srcu ¤ Nikola Tesla: čovek iz budućnosti 
¤ Put ka Mesecu ¤ Stari svetionik Trsta  ¤ Novi svetionik Trsta ¤ Bora, kraljica Trsta ¤ Stara mapa Evrope
¤ Potraži plavi oblak ¤ Canal Grande, Trg Ujedinjenja i Dolomiti ¤ Ivo Andrić o Trstu ¤ Trst 2021: najbolji grad u Italiji


<< Stari svetionik Trsta  Novi svetionik Trsta


1

Znam, ovo što ću reći je istina odavno poznata svima: koliko puta na životnom putu propustimo i previdimo pojedine ljude, istine, laži i sva druga prisustva koja nam olakšavaju ili ulepšavaju dan. 

Povremeno se toga setimo, kada previše dugo gledamo u jednu tačku. Kada je sve okolo samo kulisa koja održava nestalni fokus koji proživljavamo u vremenu. U vremenu koje će nas kasnije vratiti i ukazati nam na sve one statiste koji su sijali tiho, nenametljivo, znajući  da će doći vreme kada ćemo shvatiti njihov značaj. Vreme je toliko strpljivo sa nama, nežno nas ljulja u svom letu. Pušta nas da grešimo kako bismo istinu ugledali tek gledajući u nazad. Ipak, granice te nežnosti postoje: dok učimo lekcije iz prošlosti propuštamo mnogo novih jutara i prilika da budemo ovde i sada. Da čujemo zvuke grada, naš udah, šum jesenjeg lišća ili nečije korake. Tišina se najteže sluša.

Kada na nekoj železničkoj stanici života previše čekam, kada grčevito tražim očekivano, znam da je voz koji čekam pogrešan. Tek nedavno sam shvatila da ako netremice gledam u ono što smatram uzrokom problema, zapravo gledam u pogrešnom pravcu - problem čuči negde drugde. Nije mi lako da to naučim. Baš kao što je nekad teško odupreti se žalima prošlosti koje nas kao sirene vuku u dubine kojima ne pripadamo. Taj zov je samo bliži ili dalji odjek nekog čvora koji nam izmiče iz vidnog polja...

Koliko puta sam prolazila pored dva svetionika Trsta: svetionika “Faro della Lanterna” (neaktivnog od 1969. godine) kao i novijeg svetionika “Faro della Vittoria” (aktivnog od 1927.). U daljini, pored puta, udubljena u misli i razgovore, nisam ih videla. Promicala sam pored dok su me oni pratili pogledom uz prijateljski smešak: verujem da su znali da ću im se vratiti, diviti i preneti njihovu poruku što dalje mogu. 

Stari svetionik “Faro della Lanterna” sam počela da primećujem proteklog leta. Iza šume brodova usidrenih u tršćanskoj luci, danas neaktivni svetionik se nazirao u daljini tokom dana, dok je predveče siluetom privlačio radoznale poglede, pa i moj. U jednoj od večernjih šetnji kejom, zaputila sam se ka Lanterni. Ta građevina je izronila iz mraka, očarala i zadivila me moćnim prisustvom. Od tada je posećujem često i to u sumrak, kada njen sjaj osećam u tami, hladnoći i sumaglici:

2

Gotovo bajkoviti susret sa ovim svetionikom bio je uvertira za narednu priču. Tokom večernjih šetnji po glavnom trgu koji gleda i nadgleda more, nasuprot Lanterne, ugledah rotirajuća svetla u daljini.  Svetionik “Vittoria” (“Faro della Vittoria”) se sa glavnog trga vidi u daljini, na desnom kraju tršćanskog zaliva (gledano iz centra grada): 

3

4 

Zajedno za Lanternom sa suprotne strane luke, dva su bedema koji svedoče o pomorskoj istoriji ovog grada. I ne samo pomorskoj: oba su izgrađena na bedemima nekadašnjih austrougarskih utvrđenja. Oba se nalaze na očuvanim starim vojnim bazama. Ispod “Pobede” (“Vittoria”) se nalaze čak i tamnice i pothodnici... 

Oba svetionika su u veličanstvenoj simbiozi sa prošlošću grada, sa svim utvrđenjima koja danas vidimo, kao i sa onima koja više nisu naizgled prisutna (počev od rimskih vojnih baza, a sudeći po bogatim istorijskim nalazima širom grada – i sa onima pre Rimskog carstva).

Prilaz starijoj “Lanterni” kejom je lak. Doduše, prvo morate da je otkrijete (sem ako ne koristite razne sajtove koji to rade umesto vas). Sa druge strane, “Vittoria” izranja tik iznad prometne saobraćajnice. Od puta je deli bedem, a ulaz je ušuškan iza:

5

6

7

8

Posetila sam je noću, kada su njena svetla najjasnija. Tokom dana, moguće su posete unutra, kao i uspon stepeništem do vrha. Odatle se pruža panoramski pogled na luku. Vrzmajući se ispred svetionika, u mislima su mi se preplitale karike misli i burne slike iz prošlosti: “Ehh, kada bismo mogli samo načas otputovati u istoriju i sa velikim poštovanjem pogledati kroz oči tog svetionika, kada su se na horizontu ukazali naprijateljski brodovi, kada su iz magle izronili lokalni pomorci vraćajući se bezbedno kući...”.

9

Danas se na ovom jedinom aktivnom svetioniku Trsta nalaze rotirajuća svetla. Iz blizine, okreću se sporije, gotovo elegantno. Iz daljine, gledano iz centra grada deluju kao dve pulsirajuće strele svetla koje se brzo okreću. Ako želite da, zajedno sa “Vittoriom” pogledom obuhvatite i tršćanski zaliv, potrebno je otići iznad i iza tog svetionika, u brda iznad grada:

10

11

“Vittoria” je čuvar luke od 1927. godine. Gradnja je počela nakon Prvog svetskog rata na već postojećoj bazi, obeležavajući priključenje Trsta Kraljevini Italiji i u čast vojnicima palim u pomorskim bitkama:

12 13

Danas, detalji na spoljašnosti svetionika svedoče o događajima iz prošlosti. Na primer, epitaf sa natpisom:  

MCMXXVII Splendi e ricorda i caduti sul mare MCMXV – MCMXVIII” (slobodan prevod autora tekstaU slavu/sjaj i sećanje vojnicima palim 1915.-1918.). Tu je i sidro sa broda davno potonulog tik uz obalu:

14

15

Na vrhu svetionika je statua koji me fascinira ne samo svojim laganim dostojanstvom, već i tehničkom domišljatošću: statua “Pobede” je rađena tako da odoleva snažnim napadima Bure (rupice na krilima ne umanjuju njenu lepotu, naprotiv):

16

Poseta tokom noći nema. “Vittoria” tada, na izgled, ne radi za posetioce. K’o da su za nju oni bitni! Bitni su joj pogledi pomoraca iz daljine, jasni i pravilni signali koje odašilja.

Oba svetionika su doprinela mom boljem shvatanju Trsta: kao Novosađanki, jedini “svetionik” je bio Petrovaradinska tvrđava sa čuvenim, neobičnim satom na Dunavu...

Poćela sam da osećam Trst i izvan obale, ka zalivu i ka daljinama.

Pitam se, šta sada propuštam u ovom gradu. Koju impozantnu građevinu, kog čoveka, kakav put ili koju misao još uvek ne osetim. Vreme će me, verujem, vratiti u prošlost. Vešto će isplesti nit koja će magičnim trenutkom spojiti Nekad i Sad. 

17

*Izvor za stare fotografije svetionika “Vittoria” kao i statuu “Pobede” izbliza: yestour.it 

**Informacije o samom svetioniku možete naći na sajtu: farodellavittoria.it 

P.S. Interesantno je da za stari svetionik “Lanterna” nije napravljen zvaničan sajt (za razliku od svetionika “Vittoria”), iako predstavlja značajnu turističku i istorijsku atrakciju Trsta.

 

Ivana Svetlik
Author: Ivana Svetlik
Ivana Svetlik; novinar, bloger i veliki poštovalac astronomije, istorije astronomije i fizike. Rođena u Novom Sadu 1980. godine, gde je diplomirala na Filozofskom fakultetu, odsek Istorija. Po struci Master istoričar i profesor istorije. Licencirani nastavnik engleskog jezika. U gimnazijskim danima ponosna polaznica seminara Astronomije kao i seminara Psihologije u IS „Petnica“. Živi u Trstu

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...