kalendar

alk22ASTRONOMSKI KAMP «Letenka 2022» 
od 07. do 10. jula. 

Letenka, Fruška gora

Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N


Kako da dođem do Letenke

 | Vesti Ko dolazi | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU |


 04.07.2022. 

Gojko

Vrlo interesantna tema za astronome: "Interstelarni medijum i laboratorijska astrofizika!" Govoriće prof. dr Igor Savić sa novosadskog PMF. Pa, nekima od učesnika kampa prof. Savić će predavati zato iskoristite priliku i upoznajte se s njim.

Želite da držite kratko predavanje i eventualno zaradite majicu Astronomskog kampa? Prijavite se za kratak takmičarski program koji smo nazvali 5 MINUTA PRIČE! Možete da govorite, pevate, crtate itd. a publika će oceniti kome će dati najviše bodova, tj. ko je pobednik.  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Imamo prvog govornika i za sada je on siguran da će dobiti majicu. Međutim, ako se još neko javi.... biće to ozbiljna i neizvesna borba :)

OSMATRAČKO TAKMIČENJE! Ukoliko bude vedro organizovaćemo takmičenje u osmatranju nebeskih objekata! 

 

 23. 06. 2022. 

Bogosavljevic

- Već smo najavili program predavanja „5 minuta“ ili bolje rečeno „5 minuta priče“. Evo još nešto o tome. Prijavite se - i dobićete pet minuta vremena da izložite, predstavite, kažete, saopštite, otpevate… ma štagod hoćete na temu koju sami izaberete. Recimo da čovek treba ili da ne treba da ide na Mars, da je Mars ravna ploča, da deca imaju suviše velika prava koja treba ukinuti, da su kolači zdravi…..štagod!

A publika će na kraju oceniti ko je ispričao, predstavio itd. najbolje svoju ideju. 

Pobednik dobija specijalnu majicu AKL

Majca AKL2022

Eto vam izazova, samo pitanje je da li smete da ga prihvatite.

- Dušan Pavlović iz Radio Galaksije pričaće o grafikonima. Kaže: „Ideja mi je da kroz prikazivanje nekih od najpoznatijih grafikona iz astronomskih radova i knjiga pričamo o zanimljivim astronomskim pojavama koje ti grafikoni prikazuju. Predavanje će se  zvati Grafikon govori više od hiljadu reči"

A usput će Dušan da vija po kampu ljude i da snima male intervjue. Hoće da upije i snimi atmosferu kampa, a na kraju će sve to da izmontira i napravi audio dokumentarac kao jednu specijalnu epizodu Radio Galaksije.

Odličan je Dušan i ako vas presretne na livadi Letenke ljubazno mu odgovorite na njegova pitanja!

- Igor Smolić! Igor ponekad ne dođe u kamp, ali ponekad i dođe. Tada održi predavanje na visokom nivou iz koga ima šta da se nauči. Ove godine odlučio je da priča o međuzvezdanim objektima ('Oumuamua i Borisov)!!! A to su, kao što znate tela koja su dojurila iz nekog drugog solarnog sistema, projurila kroz naš planetarni sistem i sad su na putu da odjure dalje u kosmos!

Ali šta će Igor pričati o tim objektima? Neće to biti priča iz Vikipedije sa uobičajenimm podacima za te objekte, već priča o tome „šta ne znamo i šta nas buni“ kod njih. U svakom slučaju spremite svoja pitanja. 

- Jelena Milutinović sprema priču o zemljotresima koji nam prete u ovoj deceniji i kasnije. Da, naša planeta je povremeno opasno mesto za život. 

A pričaće i o posledicama dugog boravka astronauta u svemiru. Zapravo, ona još smišlja svoje teme, ali sve su interesantne.

- Srđan Penjivrag – James Webb Space Telescope. Ovo je zbilja moćna tema! Dvadeset godina čitav svet čeka ovaj teleskop i on je konačno u svemiru. Nasa je ljubazno isplanirala da Džejms Veb proradi punom snagom baš u vreme našeg kampa i očekujemo interesantne informacije od našeg najvećeg poznavaoca planetarnih misija.

A nedavno je objavljen snimak gigantske crne rupe u srcu naše galaksije. Početkom prošlog veka za crne rupe se nije znalo, zatim su one postale teorijska pretpostavka da bismo potom o njima, između ostalog, naučili, da one ne mogu da se vide jer ne reflektuju nikakvo svetlo. Danas smo došli do toga ih naučnici ipak slikaju… o svemu tome pričaće prof. Dušan Mrđa.

- Radmilo Mulić je javio da će knjižara „Mala velika knjiga“ i ove godine raditi u kampu. Radmilo će izložiti više odabranih naslova iz sveta nauke, naučne fantastike…

SetnjaSS

- Jozef Šuštar priprema maketu Sunčevog sistema koju će raširiti po livadi. Ta maketa je uvek interesantna i zato je rado viđen deo programa kampa. Dakle, ako niste do sada učestvovali u prezentaciji ove makete, to ovako ide. 

U srazmeri su predstavljeni Sunce i sve planete. Zatim idemo pored svakog tog objekata i Jozef nam o svakom ispriča kratku priču. Svi su pozvani da doprinesu ovoj šetnji svojim informacijama i zapažanjima.

PixInsight - Miloš Gagić! Dakle, Miloš Gagić je napisao priručnik za obradu astrofotografija, priručnik koji sada ide na recenziju i glancanje, nakon čega će biti online dostupan svim astrofotografima. Pazite priručnik ima preko 250 strana! I objašnjava, korak po korak, postupak obrade fotografije u popularnom, možda i najboljem programu za obradu fotografije PixInsight!

U kampu Gagić će da govori o tom programu i…. i pitajte šta vas interesuje o astrofotografiji. 

Inače, da dodamo, Gagić već neko vreme priprema izložbu astrofotografije u okviru projekta ELECTRA! Ali o time ćemo više kada dođe vreme!

LanaStankovic

 10.06.2022. 

5minutaIzazov: 5 minuta!

Prijavite se i pobedite. Imate 5 minuta da izložite svoju ideju, da prenesete neko znanje, da saopštite vest… šta god. Publika će zatim odlučiti ko je najbolje iskoristio svojih 5 minuta.

JelenaJelena Milutinović će nas obavestiti o posledicama koje dug boravak u svemiru ima po zdravlje astronauta.

Zatim (ako uspemo da je nagovorimo) pričaće o ovom: kada čujete dve različite vesti o jednom događaju – kako da odredite koja je fake, maliciozna, neiskrena i neistinita? 

A inače: snimaće kratke video zapise i izjave i tome slično, uostalom, ona je novinarka.

KristinaStKristina Stanković – predavanje… koje predavanje? To je još uvek misterija. Kristina inače od pre mesec dana radi u firmi Signify, ogranku Philipsa za lasere u Mađarskoj  a zadužena je za razvoj i dizajn optike u vidljivom i UV spektru. Možda će nam pričati nešto o laserima….

Nije sve: Kristina ima već razrađen program za decu. To je već postalo tradicija. Male astronomkinje i mali astronomi crtaju svoj svemir. A biće možda još nešto za njih, da ne obećavamo, videćemo.

Recimo, kako naučnici otkrivaju tajne prirode, praktičan rad u kome će sa malim načnicima raditi Jelena….

Radan

 

 06.06.2022. 

Priprema se odličan program za ovogodišnji kamp. Evo opisa (satnica se utvrđuje uoči samog kampa, ali i tokom kampa):

gaja
Prof. Gajić

tunguska1.3140Prof. Dragan Gajić (PMF Niš) – Tunguska eksplozija. Ovo je večna tema koja se prepričava iznova i iznova, ali to je tako zadnjih decenija. Nakon same eksplozije prošlo je čitavih 20 godina da svet za nju nije ni čuo. Inače, samo luda sreća je sprečila da umesto milionskih ljudskih žrtava u toj eksploziji  ne strada niko. Danas nas ona opominje na ekstremne opasnosti koje vrebaju iz svemira.

Prof. Dragan Gajić (PMF Niš) – Solarna energetska ekonomija:  Otkud Suncu energija? Radioaktivnost? Fuzija? Kakva je struktura unutrašnjosti Sunca i koja je dalja sudbina Sunca? Profesor Gajić je inače autor retke knjige, bar na našem tržištu: Astrofizika Sunca!

Prof. Dragan Gajić (PMF Niš) – Panspermija! Ovo je intrigantna, ubedljiva, logična, ali na žalost ne i dokazana teorija o poreklu života na Zemlji. Ovo predavanje oprezno najavljujemo jer prof. Gajić nije još  odlučio da li će da ga održi. Šta kažete vi? Glasajte: da li želite ovo predavanje! Ubedite profesora...

Stankovic
Stanković na Letenki objašnjava....

Čedomir Čeda Stanković (AD Alfa, Niš) – Štap u teoriji. Neverovatno je šta s običnim štapom po vedrom danu možete  izračunati: koliko je sati, koliko traje godina, geografsku širinu mesta, visinu objekata… Da bi se sve ovo izračunalo potreban vam je samo štap, vedro vreme i – pamet. Štap je najjednostavniji, najstariji, veoma moćan astronomski instrument. 

Čedomir Čeda Stanković (AD Alfa, Niš) – Štap u praksi: Sve ovo što smo pominjali iznad i što će nam rastumačiti Čeda Stanković on će nam i demonstrirati. Izaći će na livadu sa štapom i sve pokazati… ako bude sunčano. 

Čedomir Čeda Stanković (AD Alfa, Niš) – Plan je da snimimo film o kampu iz vazduha. Za to su nam potrebni dron i Čeda. Kada čujete da oko vas zuji nešto nasmešite se i mahnite rukom (i ne smetajte dronu, elise mogu da vas povrede). 

(ovo je tek delić planiranog programa... nastaviće se uskoro)
 
LetenkaZora 

akl2022a



Sve važno o našem astronomskom kampu naći ćete u tabeli ispod. (neki članci treba da se ažuriraju, biće ustkoro). U pitanju je kolekcija članaka koji razjašnjavaju sve ili skoro sve o kampu. Ako ipak imate neko pitanje o kampu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 
 

radanT

Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...