kalendar

alk22


ASTRONOMSKI KAMP
 «Letenka 2022» 
od 07. do 10. jula. 

Letenka, Fruška gora

Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N


Kako da dođem do Letenke

 | Vesti Ko dolazi | Program | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU |


 05.07.2022. 

AKLtrans

Normalno je da neko od pozvanih neće doći u naš kamp. Zbilja nam je jako žao što sprečen da dođe dr Srđan Janković, jedan od vodećih domaćih imunologa, a čije komentare smo mesecima gledali tokom pandemije Kovida19 (a kako stvari stoje možda ćemo ga i dalje slušati). Dr Janković je inače bio u našem kampu pre desetak godina, kada je kao autor radio emisije Solaris, pripremao jednu emisiju.

Ovako je dr Janković odgovorio na naš poziv:

„Izvinjavam se što ovog puta neću moći da se odazovem (iako bih voleo), zbog putovanja. Za utehu, mogli bismo možda da planiramo neku emisiju Solaris počev od avgusta... Veliki pozdrav, Srđa.“

Neće doći ni dr Biljana Stojković, redovna profesorica na Biološkom fakultetu jer će u vreme kampa biti na drugom mestu – ali, kaže da joj je žao i da bi rado došla sledeće godine.

Ali gotovo je izvesno da će u kamp stići Bratislav Ćurčić! Bratislav je velik, možda i najveći poznavalac astronomske opreme na ovim prostorima. Inače veteran kampa.

Dolazak je potvrdila Ana Rajković u ime svoje familije, a to su Hana, Milan i Kaća Lazić. Doći će i Ranisav, ali izgleda samo u subotu.

 

CedaStankovic

 01.07.2022. 

Dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku Zemun, potvrdio dolazak.

Vrlo verovatno tolazi i Slobodan Bubnjević, novinar, publicista, popularizator nauke itd. 

Pozvali smo i prof. dr Srđana Jankovića - ali vrlo je neizvestan njegov dolazak. 

Prof. dr Igor Savić, PMF Novi Sad, dolazi i u subotu drži predavanje. Ako nas evidencija ne vara prof. Savić je prvi put u kampu bio još 2005. godine. Dakle, veteran je.

 

radanikaca

 30.06.2022. 

Eh, konačno neko je morao i da otkaže dolazak :(. Ovog puta to je naš akademik Zoran Knežević – zbog neodložnih privatnih obaveza. Dogovarao se da dođe u kamp sa direktorom Astronomske opservatorije Beograd, dr Gokom Đuraševićem, ali…. Eto, ne može. 

Nadamo se da će direktor Đurašević doći i sam. Videćemo. 

Pre mesec dana o datumu kampa smo obavestili i direktora Instituta za fiziku u Zemunu, dr Aleksandra Bogojevića i njegovog zamenika dr Antuna Boroša. Njih dvojica su prošle godine, tako kažu, poneli divne uspomene sa kampa i najavili su dolazak i ove godine. I to ćemo da vidimo, nadamo se njihovom dolasku.


Dr Bogojević o kampu 2021.

Slobodan Bubnjević, novinar, popularizator nauke itd. od prošle godine sa kampa nosi lepe uspomene i raspoložen je da nam se pridruži i ove godine. Čekamo ga.

Prof. Božidar Vujićić će izgleda u vreme kampa po savetu lekara biti u nekoj banji. Možda profesor ipak utekne iz banje, videćemo i to.

 

Satori

 

Ko još dolazi? Pa, mnogi:

 28.06.2022. 

Gradimir Milošević - prvi put

Nemanja Stojković - prvi put

Filip i Mita Mitić - veterani, treći put. Filip je astrofotograf i budući astrofizičar. 

Nemanja Đokić sa decom

Sandra Jaćimović i 10 učenika

Miroljub i Jovana Petrović

Prof. dr Tomas Nemeš – veteran, telescopemaker itd.

David Knežević – veteran, dobar organizator programa…

Dušan Vučković – stari prijatelj, filantrop,

Nenad Filipović – autor i vlasnik sjajnog teleskopa koji je sam pravio 

Romana Vujasinović – odlučila, ponovo među nama. Jedno vreme je njen dolazak bio neizvestan, ali sad nije.

 

akl22 green

 21. jun 2022. 

Petar Mali? U kampu je boravio još dok je išao u osnovnu školu. Od tada je završio škole, doktorirao, zaposlio se na NS PMF i sad je konačno red da ponovo dođe.

Jan i Igor Smolić. Jan je iskusan kamper ali nikad nije bio na Letenki. Dovodi tatu Igora, a Igor povremeno dođe u kamp i održi neko sjajno predavanje. Tako planira i ove godine.

Aleksandar Vukičević veteran, iskusan astrofotograf, pa i više od toga. Zna da vozi dron. 

Tamara i …. Još neko

Marko Đorđević sa društvom. Marko je veteran

Romana Vujasinović – najverovatnije. Veteranka kampa, pravi odlične dokumentarne filmove, piše….

Milan Lazić – dolazi još od osnovne škole. Sad studira. Kada se takmiči u astronomskom posmatranju onda pobedi. Tako već godinama.

Kaća Lazić. Kaća je sestra. Kad bi htela i ona bi pobeđivala.

Rajkovići. Opni su redovni učesnici pa tako planiraju da stignu i ove godine. 

Nikola Božić. Nikola ne propušta kamp, pa makar da iz Valjeva dođe samo na dva sata. 

Prof. Božidar Vujićić – izgleda da ove godine neće moći da dođe samo zato što ne može na dva mesta da bude istovremeno… ali videćemo. 

Hmm, sigurno smo nekog preskočili – sasvim nenamerno. Ali s druge strane moguće je da smo nekog i dva puta upisali.  

MrdjaLjubinko

 

 14. jun 2022.  

Dolaze još mnogi. Evo:

Vladan i Vasja Bojanić i to, ako nas sećanje ne vara, prvi put.

Mildrag Radonić - isto

Milan Bogosavljević (mora se boldovati), dolazi sa dva mlada momka. Milan je astrofizičar, doktorirao na Keltahu, a to vam je najbolje mesto za astronomiju u ovom delu galaksije...

Bogosavljevic i sin
Dr Bogosavljević 2012. drži predavanje o malim teleskopima u službi velike nauke. Većim delom svog predavanja morao je da nosi svog sina kome je bilo dosadno da sluša tatu izdaleka.

Borivoj Trkulja,
Miloš i
Momčilo 

Goran Njezić??? Nije jasno hoće li doći. Interesovao se i... videćemo

Ana Jovanović

Stefan Šuleić

Ljubinko Jovanović iz Kranjske Gore – Veteran. Zaslužuje bold fontove jer je odličan astrofotograf i telescope maker.

Jure? Jure Stare, Ljubljana? E Jure neće moći da dođe. Baš šteta. Sprečen. Inače je redovan kamper. Razočarani smo. Šteta.

48284088402 bacda282b3 o copy

 09.06.2022. 

Jelica Stošić sa dva mala pratioca!

Savići? Hmmm, Savići. Marko i Tara (evo nešto o Tari: Zvezda je rođena - zove se Tara) planiraju da dođu makar na kratko, a Ivana i Nikola izgleda da neće. Nikola? Je l znate Nikolu? Pa još niko nije imao zadovoljstvo da se s njim upozna jer se momak još nije rodio, ali planira to da učini baš u vreme kampa. 

Marko Tara Ivana

Na slici vidimo Marka i Ivanu kako ljube Taru. Ali Tara nije bila sasvim zadovolja pa su postupak morali da ponove još četiri puta.

Katarina koja će možda postati velika fizičarka, a možda i astronomkinja. Mnogo toga zavisi od kampa

Aleksandar S i njegova devojka! Nadamo se da će im boravak u kampu biti prijatan. 

Sunčica sa dve devojčice. Imaju teleskop, ali im fali jedna solidna obuka, a u ovo vreme najbolje mesto za takvu školu je – AKL!

Darko i društvo iz Eureke iz Kruševca. Kaže Darko: „ovo je naš šesti dolazak. Od prošlog kampa deluje kao da je prošla čitava večnost, a ne nešto manje od godinu dana. Radujemo se dolasku, druženju sa ljudima, predavanjima i posmatranjima.“

Da, ali naš kamp je prijatan baš zahvaljujući takvim učesnicima kakvi su Darko i njegovi prijatelji.

Ivana S. studira fiziku i sad je interesuje kamp. Pa logično, bar tako mi mislimo. Dobrodošla.

Vukman sa još tri prijatelja. Izgleda da im je ovo prvi kamp, a mi se nadamo ne i poslednji.

Okupljanje2021
Prof. Gajić PMF Niš, dr Antun Borš zamenik direktora Instituta za fiziku u Zemunu, prf. Dušan Mrđa, direktor departmana za fiziku PMF NS, dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku u Zemunu, prof. Božidar Vujičić PMF NS - deo važnih gostiju na prošlogodišnjem AKL

 06.062022. 

čekam kamp cele godine jer meni tih par dana u društvu normalnih ljudi dođe kao odmor i nadam se dolasku ako sve bude kako treba.

Tako kaže:  Dragan Veljković i najavljuje svoj dolazak u društvu svoje dame. Veterani kampa su.

Jako nam je drago što je dolazak najavili i:

Barbara Totarvaj koja sa sobom dovodi i Luku (a možda još više svojih prijatelja). Ako nas podaci ne varaju Barbara je učesnik kampa skoro čitavu deceniju. Drago nam je.

Alen172MakQueen MariJa i Alan (Upoznajte se s Alanom). Alan dovodi neke svoje prijatelje.

A dovode i Martina, a s njima će doći i:

Katerina Spirkoska a, kažu, možda još neko.

Idemo dalje:

RadanRadan Mitrović, guru makedonske astronomije, redovno dolazi i uvek nekog dovede. Sada se pohvalio da imaju u Skopskom astronomskom društvu, novu, vrlo vrednu članicu koju želi i nama da predstavi. Hajde, baš fino.

A pazite sad ovo:

Teuš Šeprak (8 godina, Bratislava) dolazi sa tatom Vladimirom
Sofija i Lazar Škrbić (13 i 9 godina, Novi Sad) dovode mamu Jelenu i tata Dušana
Ema Ješić (12 godina, Sejšeli)
Olivera i Jovan Šuša (13 i 9 godina) dovode tatu Iliju

Baš će lepo da se skupe.

Evo ko još dolazi:

JelenaJelena Milutinović. Dakle, Jelena je ne samo redovna učesnica kampa već i vrlo važan član odbora kampa. Između ostalog snimila je više video priloga sa kampa. A održala je do sada i jedno sjajno predavanje. Dolazi sa sinom Petrom

Srđan Penjivrag – redovan! Ne treba ga ni predstavljati. Očekujemo bar jedno njegovo predavanje iz oblasti astronautike (a u tome mu nema premca na Balkanu). Ko ne zna, Srđan je predsednik AD „Milutin Milanković“ iz Zrenjanina.

Kao što očekujete dolazi i Prof. Dragan Gajić, PMF Niš, redovan učesnik i član uređivačkog odbora kampa. Kad stigne na Letenku profesoru je to kao da je kod kuće.

Itd, ima još...

akldecji

 31.05.2022. 

Evo ko još dolazi:

Iva Sole – prvi put u kampu

Stefan Dobrić – prvi put u kampu

Bojana Kozomora – prvi put u kampu

Sustar
Šuštar

Jozef Šuštar -  veteran, priprema maketu Sunčevog sistema i priču o njemu. 

Dragan Petrović

Ankica Petrović

Prijedor! – iz Prijedora je najavljena veća grupa učesnika. Radi se o Astronomskom društvu „Sirijus“ koje dovodi svoje članove.

Marino Tumpić koji i pored najave zaista ponekad dođe (ume da najavi pa da odustane) ovog puta najavljuje jednu sjajnu ekipu… 

Cedino147
Jedno od Stankovića

Porodica Stanković – svi. Ako nešto ne iskrsne. Zapravo, već je nešto iskrslo jer se cela porodica seli u druge krajeve, pa i drugu državu, ali, kažu, Letenka je u planu…. Spremaju performanse i predavanja od njih četvoro bar troje će imati svoje nastupe.

Jelena Milutinović – veteranka, zadužena za medije…. dolazi sa Petrom...

Drago Dragović? To se nikad ne zna, ponekad se samo pojavi.

Naravno, ima još, tek smo počeli da najavljujemo

akl

 

 05.05.2022. 

Iz vazduha

Odmah o objavljivanju datuma održavanja kampa počele su i prijave iako je još rano:

 9. maj 2022. 

Reisi Ardešir iz Novog sada – kamper veteran

Irina i dečko

Aleksandar Prentić
Predrag Prentić
Nikolina Prentić
Ljubica Kokanov
Iva Ljubičić
Nikola Turčinović
Sofija Turčinović
Dragan Turčinović
Jelena Turčinovi  svi veterani i sv iz Rume

Jovan Vučetić i Vukašin Lazić

Katerina

Ekipa iz Electre...

akl2022a



Sve važno o našem astronomskom kampu naći ćete u tabeli ispod. (neki članci treba da se ažuriraju, biće ustkoro). U pitanju je kolekcija članaka koji razjašnjavaju sve ili skoro sve o kampu. Ako ipak imate neko pitanje o kampu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU Da najavite svoj dolazak pišite ovde Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Koliko to košta? Ne plaća se ništa
Autobuski prevoz - nema!
English
 
14516185837 fd5e043bdd o
 
 

radanT

Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...