datumiAKL

AKL21ASTRONOMSKI KAMP «Letenka 2021» 
od 08. do 11. jula. 

Letenka, Fruška gora

Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N


Ko dolazi, koga očekujemo | Program  | SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU


kamenjeTraže se uzorci za let u bliski svemir

Organizacijski odbor AKL Letenka 2021 i Astronomska udruga Vidulni ovim putem umoljavaju sudionike ovogodišnjeg Astronomskog kampa Letenka da iz svojih domicilnih država na AKL donesu uzorke zemlje (prašina, zemlja, minerali, kamen..) u malim kutijama a da pri tome masa i volumen ne prelaze vrijednosti od 50g odnosno 50x50x50mm.

Međunarodni karakter AKL time bi simbolički osim ljudima, jezicima, pismima, zastavama bio naglašen i fizičkim artefaktom iz svake zemlje odakle dolaze učesnici. AKL i AUV pobrinuti će se za specijalne kontejnere (čitaj; plastične prozirne kutijice) u kojima će uzorci biti izloženi za vrijeme održavanja AKL.

Nakon završetka AKL, ove će uzorke AUV ekipa ponjeti sa sobom u Istru, a isti će biti lansirani u posebnom modulu ovogodišnjih misija HISTRION 201 (202) u bliski svemir (čitaj; stratosferu, u svakom slučaju na višlje od 20.000m NMV). Lansiranje se planira prije jeseni, tijekom kolovoza.

Dakle, kad se spakirate i krenete na put ka Letenci uzmite komadić svoje države, zemlje, sa sobom! Uzorci će biti izloženi na AKL, potom kreću na odiseju u bliski svemir, a po povratku postaju dio još veće priče o čemu više na Letenci..


ilustracija2

 


Dodaj komentar