HST

Hablov kalendar za 2020.

kalnedarHubble

Svemirski teleskop Habl je snimio do sada hiljade maestralnih fotografija. Neke od su, prema izboru posetilaca društvenih mreža poslužile za Hablov kalendar 2020.  

 

Kako Habl može jasno da vidi daleke galaksije, ali ne i Pluton?

h3

How can Hubble see distant galaxies clearly, but not Pluto?

Svemirski teleskop Habl je izmenio naše shvatanje svemira svojim predivnim fotografijama. Te fotografije izazivaju izuzetnu pažnju profesionalnih astronoma i drugih naučnika, ali svojom lepotom i preciznošću snimaka ostavljaju bez daha i obične ljubitelje astronomije.

Teleskop Habl je doprineo ne samo većem poznavanju svemira nego i popularizaciji astronomije širom sveta. 

Ali, kako je moguće da Habl na Zemlju šalje tako detaljne slike objekata dubokog svemira, a nije u stanju da snimi detalje na Plutonu koji se nalazi nepojmljivo bliže od dalekih galaksija i maglina? Hablove slike Plutona su grube i mutne. Zašto?

Hablov neverovatan mozaik: 7500 ekspozicija

050519 legacy1...Ali Habl ni tu nije stao. Sada je objavljena još jedna čudesna fotografija. To je kombinacija 7500 ekspozicija načinjenih tokom 16 godina. Na području veličine punog Meseca na toj kompozitnoj fotografiji zabeleženo je 30 puta više galaksija nego što se vide u Hablovom Ultradubokom polju: njih 265.000! gledano unazad u vremenu najstarije galaksije na ovom snimku pustile su svoje svetlo ka nama samo 500 miliona godina nakon Velikog praska.

Na teleskopu Habl ponovo kvar

hst r

Jedna od najvažnijih kamera Svemirskog teleskopa Habl se pokvarila. To se dogodilo u četvrtak, 28. februara kada je tokom rutinske kompjuterske procedure uočena softverska greška i to, najverovatnije zato što softver aparata nije ispravno učitan. Tim inženjera i softverskih stručnjaka sada proučava problem i pokušava da utvrdi njegov uzrok kako bi ga potom otklonio.

NASA je povodom 28 godina Hablovog postojanja objavila fotografiju magline Laguna, (M8).

m8

Maglina Laguna je objekat velikih razmera. Široka je 55 i visoka 20 svetlosnih godina. Iako je oko 4000 svetlosnih godina daleko od Zemlje ona je na nebu tri puta prividno veća nego pun Mesec. Vidljiva je golim okom na čistom noćnom nebu. Pošto je relativno velika, Habl može da uhvati njen manji deo. Slika prikazuje samo srce magline veličine oko četiri svetlosne godine.

Hablovo polje - 13,1 mlrd s.g. daleka galaksija!

13.1mlrdly

Pre neki dan smo objavili članak "Ultra duboko muzičko Hablovo polje za istraživače" i pozvali čitaoce da nađu najdalji objekat na fotografiji Hablovo ultra duboko polje. Relativno brz pregled slike lako dovodi do otkrića dalekog 12,9 milijardi svetlosnih godina, ali za još udaljeniji objekat potrebno je dosta upornog traganja ili bar sreće. U svakom slučaju upravo se javio čitalac Danko koji je pronašao galaksiju daleku čak 13,1 milijardu svetlosnih godina!