Svemirski teleskop Džejms Veb (James Webb Space Telescope, JWST) je na prečac osvojio naša srca, ali nemojte zaboraviti Svemirski teleskop Habl (HST). Sada već ostareli teleskop i dalje zadivljuje svojim pogledom u svemir. Habl je do sada napravio preko 1,5 milion osmatranja, snimio je 50.000 nebeskih objekata, načinio neke od najdragocenijih fotografija u istoriji izučavanja univerzuma i znatno proširio, produbio, ali i izmenio naše poznavanje svemira – a i dalje vredno radi. 

LM

Ovu fotografiju gore HST je snimio 2018. godine za svoj 28 rođendan. Na njoj je čuvena maglina Laguna (Lagoon) ili Messier 8. Laguna spada u najatraktivnije nebeske tvorevine. Astrofotografi je obožavaju i snimaju za svoje albume. Nalazi se oko 4000 svetlosnih godina daleko od nas, ali pri vedrom nebu, bez mesečine, može da se vidi čak i golim okom. Ovde je vidimo u optičkom i infracrvenom delu spektra. To je zadivljujuća fotografija koja zadovoljava i naučne ali i estetske zahteve. Ali Habl tu nije stao. Snimio je i ovu veličanstvenu fotografiju. 

LagoonNebula

Na njoj vidimo detalj Lagune. Teško je opisati tu fantaziju boja, valera, mešavinu i kovitlanje dalekih oblaka prašine i gasova u kojima se kuvaju nove zvezde ali i rađanju nove planete. Ovaj detalj je za astronome posebno zanimljiv jer on pokazuje rasejano jato zvezda NGC 6530. To jato sadrži nekoliko hiljada zvezda. Tu oko tih zvezda naučnici pronalaze „proplide“ (skraćenica za jonizovani protoplanetarni disk) i uče kako se rađaju zvezde ali i kako se formiraju planete. 

NGC6530NGC 6530 iz programa SkySafari 6 Pro

 mapa

 

 


Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 21 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 3 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 4 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 4 dana ranije

Foto...