Zadnjeg dana prošle godine dobio sam specijalan poklon: kutiju Lego kockica Apollo 11 Lunar Lander. Ovaj lender su majstori iz kompanije Lego osmislili i napravili povodom pet decenija od prvog sletanja čoveka na Mesec. 

IMG 5499

 
LLender

Neko će možda pomisliti da Lego kocke nisu prigodan poklon za odraslog, matorog čoveka, ali to je pogrešno shvatanje uloge i značaja Lego igračaka. Postoji samo jedna kategorija ljudi za koje se ne prave Lego kockice: za mrzovoljne ljude koje ništa ne interesuje i koji ne znaju iskreno da se raduju. A ja takav nisam. Sem toga imam više od 16 godina što je minimum koji preporučuju iz Lego kompanije za ovu kutiju.  

Kutija o kojoj govorim sadrži 1087 delova (zapravo desetak više – jer Lego obično tako radi, ubaci nekoliko sitnih elemenata preko potrebnog broja) i od njih treba da se sastave tri celine koje se zatim spoje u jednu. To su: sama podloga na koju sleće lender, zatim sletni stepen lendera i na kraju uzletni stepen. Sem toga tu je i (minijaturna) plaketa sa dostojanstvenom porukom: „We came in peace for all mankind“, sa potpisima astronauta i predsednika Sjedinjenih država (naravno, na minijaturnoj plaketi to se ne može pročitati, ali znamo šta tu piše), zatim lasersko ogledalo za merenje rastojanja od Zemlje do Meseca i na kraju zastava Sjedinjenih država. Sjajno!

Ako pratite uputstvo o sklapanju (u kome se, inače, nalazi i niz podataka i istorijskih fotografija u vezi leta Apola 11) posao će vam biti prijatan i lak. Naravno, za rad vam je potrebna dobra koncentracija, lep sendvič i koka kola ili neki ceđeni sok tokom pauze za vreme koje se uživate u urađenom poslu.

Ja sam svoj lunarni modul pravio tri dana radeći svakog po dva sata, otprilike. Ukupno, to je dakle oko šest, možda sedam sati. Može to i brže, ako je čovek vešt i iskusan i naročito ako se ne zadržava razgledanjem i slikanjem svakog sklopljenog dela, što sam ja činio.

A onda, na kraju trećeg dana desila se katastrofa! Baš kada je bio gotov i uzletni stepen sa užasom sam otkrio da on ne može da se uglavi u sletni deo. Negde je postojala konstrukcijska greška, nešto je postavljeno naopako ili je neki deo postavljen na pogrešno mesto… Gledam, u redu su bili tankovi sa kiseonikom i oksidatorom, motori, instrumenti, kamere… zaštitni sloj od mikrometeorita i termalni štit… Trebalo mi je 20 minuta da shvatim da sam gotovo na samom početku u centralnom delu sletnog stepena, dakle, duboko unutar konstrukcije, jednu prečku postavio pod pogrešnom uglom.  

Onda sam načinio drugu grešku: hteo sam sletni deo odmah i na brzinu da popravim, da bih posle desetak minuta shvatio da u nervozi trgam i rastavljam čitav stepen nekontrolisano i da se sve više zaglibljujem u problem i da on postaje sve veći, jer sam rastavio i ono što nije moralo, a kockice su se izmešale…

Sutradan, odmoran i smiren sedam sati sam strpljivo rešavao problem i konačno uspeo da sklopim sve kako treba! Ura, ura, ura! Naravno da je moglo i za kraće vreme i naravno da je moglo sve da se napravi i bez greške, ali konačno sam mojima u kući ponosno objavio: „The Eagle has landed“. 

I njima je laknulo.

AZCL9147

LEGO - nekoliko zanimljivosti

Lego je vrsta igračaka istoimene danske kompanije, koja se sastoji od malih plastičnih delova različitih oblika i veličina a koji se mogu međusobno spajati. Njihovim spajanjem mogu da se grade razni oblici, od automobila do zgrada i raketa. Kažu u Legu da od njihovih kockica možete napraviti skoro sve što možete zamisliti. Delovi se jednostavno uklapaju jedan u drugi i tako gradi željeni objekat. Kod Lego mašta je važnija od tehničkih veština.

Svaka kockica (kažemo „kockica“ iako zapravo malo kockca tu ima) je napravljena od kvalitetnog i trajnog materijala koji obezbeđuje dugotrajnost svake napravljenije igračke. Lego kocke spadaju u najomiljenije igračaka za decu i odrasle. U Lego tvrde da ne postoji ni jedna zemlja u Evropi, koja nema svoj Lego fan klub. 

Ime Lego, potiče od fraze „leg godt“, što na danskom znači: lepo se igraj.

 • Prve Lego kocke su napravljene 1949. godine.
 • Lego kocke se prave sa preciznošću od 2 mikrometra
 • Lego kocke iz 1963. se mogu uklapati sa današnjim.
 • U proseku se proizvede 600 delova Lego kockica u sekundi. 
 • Postoji pravilo da Lego figurice moraju biti žute boje i moraju biti srećnog izraza lica. Ali od tog pravila postoje izuzeci pa toko Lego pirati mogu imati i drukčije izraze lica.

(prema Vikipediji)

 


Pročitajte obiman i detaljan prikaz misije Apolla 11 - D. Dragovića


 

 

 


Komentari

 • jevgenin2004 said More
  :D Super je tekst. hvala i jos, slicnih,... 5 sati ranije
 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  1 dan ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 1 dan ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 2 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Dao mi tekst misliti.....nisam ni... 2 dana ranije

Foto...