Kosmonautski humor

kosmonaut mesec

Courtesy of Imgur

Dvadeset devetog avgusta 1965. iz kosmosa su se na Zemlju, na talase Tihog okeana, vratili astronauti Gordon Kuper i Čarls Konrad. Na orbiti, u kapsuli kosmičkog broda “Džemini-V”, oni su proveli gotovo osam dana, što je u to vreme bio najduži kosmički let.

Stešnjeni u tesnoj kabini “Džemini” astronauti su, posle kvara na motorima korekcije leta, najveći deo vremena proveli “plutajući” kosmosom.

Bila je to veoma bizarna situacija. U kabini tek malo većoj od prednjeg dela kabine starog “Folksvagena”, jedva da je bilo mesta da se sedi. Astronauti su praktično nedelju dana bili prikovani za svoja sedišta, obavljajući u njima sve što je trebalo da se odradi – od naučnih i vojnih eksperimenata, preko kontrole rada sistema i medicinskih analiza, do obedovanja i higijene. Možete samo zamisliti o kakvoj je higijeni bilo reči u tim spartanskim uslovima.    

Elem, bio je to naporan let i svi su jedva čekali kada će se završiti. Posebno članovi porodice koji su u direktnom prenosu na televiziji sa uzbuđenjem gledali povratak kosmičkih rekordera.

Kada su astronauti iz kapsule helikopterom prebačeni na palubu nosača aviona svi su mogli da vide dva umorna, oznojena i zabrađena astronauta. Kako su bili klimavi na nogama, pridržavail su jedan drugoga.

U tom trenutku, da bi malo zabavio mornare okupljene na palubi – a i gledaoce televizije - Konrad koji je bio poznat kao najveća šaljivčina mjeđu američkim astronautima – je čupnuo Kupera za bradu. Hiljadama kilometara odatle, u Hjustonu, supruge astronauta posmatrale su te scene.

Uz veliki osmeh, Džejn Konrad, koja je takođe među suprugama astronaut bila dobro poznata po svom smislu za humor, je prokomentarisala da su se upravo iz kosmosa vratili “Frankenštajn i Vukodlak”.   

Gordon Cooper and Charles 010

“Franeknštajn i Vukodlak” – Konrad čupka Kuperovu “kosmičku” bradu

Dzonson

Črls i Džejn sa sinovima u poseti predsedniku Džonsonu u Beloj kući

 


Kosmonaut i ginekolog
Kosmonautski snovi
Gagarin i Bog

Još od Grujice Ivanovića:


Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži