Kosmički humor

Kada se Jurij Gagarin vratio iz kosmosa, primio ga je u Kremlju premijer Nikita Hruščov. Dohvatio ga je pod ruku i, da drugi ne čuju, upitao:

“Jura, ovo što ću te pitati ima ogroman značaj za komunizam i naš sovjetski narod. Dali si video gore u kosmosu Boga?”

“Jesam, Nikita Sergejevič”, odgovorio je Gagarin.

“Da - znao sam!” - odgovori Hruščov. “Ali, molim te nikom to nemoj da kažeš“.

Nekoliko meseci kasnije, tokom turneje po svetu, Gagarin je između ostalih, posetio i Vatikan. Tamo ga je primio Papa Džon XXIII koji ga je upitao:

“Uvaženi gospodine Gagarin – ovo što bih želeo da Vas pitam je od ogromnog značaja za Crkvu i naše vernike. Dali ste videli gore, u kosmosu Boga?”

“Ne nisam, Vaša ekselencijo”, odgovorio je Gagarin.

“Da - znao sam!” – reče Papa udarivši rukom o sto. “Ali molim Vas nemojte ovo da kažete drugima”.

Gagarin

“Da li si video Boga” – Huščov i Gagarin

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži