Kosmonautski humor

Napad “vanzemaljca”

Jul 1974. Na orbitalnoj stanici “Saljut-3” borave kosmonauti Pavel Popovič i Jurij Artjuhin.

“Posle napornog dana”, priseća se Popovič, “uplovio sam u džak za spavanje, otvorio knjigu i posle nekoliko pročitanih stranica uspavao se. Odjedanput, prenuo sam se, neko je počeo da me šamara. Dali je čovek ili vanzemaljac? Ne mogu da ga vidim, samo dugačke ruke iz mraka koje me šamaraju. Ako je vanzemaljac, probaću da ga zarobim! Biše to senzacija! Vičem, zovem Juru Artjuhina, koji je na drugom kraju stanice, spava u svom džaku. On me, međutim ne čuje. Moraću sam da se izborim sa ovim. I – odjedanput otvorih oči. Protrljam ih, i vidim pred nosom plovi rasklopljena knjiga koju sam čitao pre spavanja. Nedaleko je mali ventilator, tako da strujanje vazduha okreće listove knjige koji me “šamaraju”.

Iz dubine stanice, do mene je doplovio Jura – čuo je kako sam vikao u snu – uzbuđeno pita šta je bilo.

«Nećeš mi verovati – ali umalo me vanzemaljac zadavi”, odgovorih smejući se svom neobičnom snu.”

Popovic

Borba sa vanzemaljcem - Popovič (u prednjem planu) i Artjuhin

“Davitelj protiv davitelja”

U februaru 1975. na orbitalnoj stanici “Saljut-4” nalazili su se kosmonauti Aleksej Gubarjev i Georgij Grečko. Evo kakvo je iznenađenje bestežinsko stanje priredilo Grečku dok je spavao.

“Radili smo da kasno. Bili smo umorni i jedva čekali da odemo na spavanje. Ušao sam u džak za spavanje i maltene odmah se uspavao. I počeo sam da sanjam da me neko davi. Sve jače i jače. Počeo sam da se batrgam, pokušao da se izvučem, već sam teško disao.

Na sreću, najverovatnije od straha, probudio sam se. Tada sam shvatio šta se desilo.

Kada sam uplovio u džak za spavanje, ostavio sam ruke vani. Kako sam se uspavao, ruke su u bestežinskom stanju počele da lebde bez ikakve kontrole. U jednom trenutku “doplovile” su do mog vrata – a ostatak priče znate”.    grecko

Grečko (levo) i Gubarjev u simulatoru stanice “Saljut-4”


Gagarin i Bog

Još od Grujice Ivanovića:


Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži