Zasavica5

Projekat Vobanista je nas, 20-tak članova tima i njihovih gostiju, proteklog vikenda odveo u specijalni rezervat prirode, Zasavicu. 

SRP „Zasavica“ nalazi se na području Mačve, istočno od reke Drine i južno od Save. Dužina ovog vodotoka je preko 33 km, a njegova širina dostiže 80 m. Prostorno se nalazi u opštinama Sremska Mitrovica i Bogatić. Zaštita je uspostavljena 1997. godine, na površini od 1.821 ha.

Osnovna uloga rezervata je očuvanje prirodnog vodotoka karakterističnog za ravničarske predele, kao i zaštita vlažnih staništa, u kojima je očuvano bogatstvo biološke raznovrsnosti.

Floru rezervata čini oko 700 vrsta viših biljaka. Najznačanije biljne vrste su beli i žuti lokvanj, aldrovanda, testerica, močvarna kopriva i jezičasti ljutić. Od 21 vrste riba, posebno mesto zauzima crnka. Zasavica je jedino od dva evidentirana stanište u Srbiji ove, skoro iščezle vrste. U rezervatu od vodozemaca živi 13 vrsta i 14 vrsta gmizavaca. Fauna ptica broji 185 vrsta od kojih se izdvaja bela senica, čapljica i patka njorka. Od oko 30 vrsta sisara posebnu pažnju pobuđuje evropski dabar koji je pre nekoliko godina vraćen na Zasavicu i Obedsku baru.

Pored pomenutih prirodnih vrednosti, ovaj rezervat je postao poznati centar za očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja. Danas se u njemu gaje podolsko goveče, balkanski magarac, i svinja, lasasta mangulica.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

 

Opšti utisak sa ovog izleta može se sažeti u dve reči: malo je. Ma koliko da tamo provedete vremena - malo je. Pre svega Zasavicu treba upoznati u svim godišnjim dobima. Možda je tamo najuzbudljivije u proleće kada se priroda budi, možda u jesen kada se ona oboji jesenjim bojama, ali svakako je interesantno sa tom prirodom se upoznati i leti, kada sve vrvi od života, ali i zimi kada se ona, priroda, pokrije svečanom belom odorom.

Mi smo u Zasavici proveli svega nekoliko sati. Možda 7 ili 8 ako računamo i vreme u restoranu i zatim vreme tokom astronomskog posmatranja. Malo je to vremena, ali ipak smo više nego zadovoljni. Osetili smo svež dah prirode, videli divne nijanse jesenjih boja, sreli se sa živim svetom potpuno ravnodušnim prema nama, ljudima (izuzev kada nas se uplaši).

Tišina Zasavice opija, ritam prirode opušta, zato su ljudi u Zasavici tako spokojni. Idite u Zasavicu, bi će vam bolje. 

Specijalan rezervat prirode Zasavica je prirodni rezervat stavljen pod zaštitu države 1977. godine kao prirodno dobro I kategorije od izuzetnog značaja. Rezervat se prostire u severnoj Mačvi na teritorijama opština Sremska Mitrovica i Bogatić. Ovo je močvarno područje sa poplavnim livadama i šumama površine 1825 hektara uz rečicu Zasavicu dužine 33,1 km. Kroz ovaj rezervat teče rečica Zasavica, potok Batar, kanali Jovac i Prekopac i postoji veza sa rekom Savom.

Stanište je više stotina ptica, životinja i riba. U ovom rezervatu obitava riba umbra, a od 2004. godine i porodice dabrova, koji su uništeni pre oko stotinak godina u celoj državi. 2005. godine Prirodnjački muzej iz Minhena darovao je 16 porodica dabrova koji su se dobro prilagodili u novoj sredini – neke porodice već su dobile prinove, a sve su već izgradile sopstveni dom – na vodi i pod vodom – u koji u proseku ugrađuju 25-30 kubnih metara drva. Na Zasavici je izgrađen objekat za posetioce – sa više ležajeva, a od kako se dabar vratio održavaju se kampovi prirodnjaka iz Srbije i više zemalja Evrope.

Zasavica je i naziv za napušteno rečno korito, oko donje Drine, nekada je bila korito Save, pa Drine, a danas je van hidrografske funkcije, tako da je fosilno rečno korito.

 Vikipedija

 

A sad: fotogrfije:

DSC 0308

DSC 0312

DSC 0334

DSC 0352

DSC 0361

DSC 0365

DSC 0457

DSC 0476

DSC 0490

DSC 0635

DSC 0644

DSC 0647

 

Pogledajte SVE FOTOGRAFIJE IZ OVOG ALBUMA (458 fotografija)

Albumi fotografija sa Zasavice


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...