voba logo Nakon tri godine radnih sastanaka, dogovaranja, dopisivanja i usaglašavanja projekat VoBaNISTA je i formalno, u velikom sjaju otvoren.


2018 03 22 11.08.47

interreg banner 300x250 srbZvanično, projekat je počeo još 1. marta, ali u četvrtak, 22. marta ove godine čitav dosadašnji rad dobio je i posebnu formu na ceremonijalnom sastanku učesnika projekta iz Mađarske (županija Bač-Kiškun ) i Srbije (AP Vojvodina), a u prisustvu programskog menadžera iz Evropske unije, podsekretarke  Pokrajinskog sekretarijata za naučnoistraživačku delatnost, prodekana za nauku PMF, direktora Pokrajinskog sekretarijata za sport, drugih zvaničnika sa PMF, te više novinarskih ekipa sa televizije i iz drugih medija.

Sastanak je održan otmenoj konferencijskoj sali (koju domaćini od zovu jednostavno Klub) Departmana za fiziku novosadskog PMF. Učesnike i goste pozdravio je rukovodilac domaćeg partnera u projektu VoBaNISTA, prof. dr Dušan Mrđa, a zatim su govorili prodekan PMF prof. dr Srđan Rončević, te rukovodilac mađarske delegacije dr Tibor Hegediš. Oglasila se i programska menadžerka Agnes Dobrotka koja je, između ostalog rekla: „Kada sam, tokom evaluacije, čitajući sve na konkursu ponuđene projekte, videla ovaj vaš rekla sam samo Wow! Ovo je nešto zbilja neobično i fantastično“.

2018 03 22 11.41.54

S leva na desno: Prodekan za nauku PMF prof. dr Srđan Rončević; rukovodilac domaćeg tima projekta prof. dr Dušan Mrđa; podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za naučnoistraživački rad, prof. dr Svetlana Mihić; rukovodilac Mađarskog tima projekta, dr Tibor Hegedüs; član projekta VoBaNISTA u okviru Fondacije Astronomske opservatorije iz Baje, Emilia Pasztor, direktor Pokrajinskog zavoda za sport dr Danijel Župić, porgramska menadžerka Joint Secretariat-a u Budimpešti Agnes Dobrotka.

 

Usledila je kratka prezentacija projekta (prof. Mrđa), fotografisanje, te brojne izjave za medije i na kraju, nakon ipak izvesne tenzije zbog važnosti čitavog događaja, konačno opušten razgovor u obližnjem restoranu sa mađarskom delegacijom.


Izjava dr Hegediša za Astronomski magazin

Sledećih meseci na redu su: Mesijeov maraton, radionica, dva javna posmatranja, astronomski kamp… sve upotpunjeno sa novim sadržajem iz projekta VoBaNISTA.

VoBaNISTA (Vojvodina and Bács-Kiskun Night Sky as a Novel Touristic Attraction; Noćno nebo Vojvodine i Bač-Kiškuna kao nova turistička atrakcija) je projekat koji se razvija u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije, a finansira ga Evropska unija.

Cilj projekta je povećanje turističke ponude Mađarske i Srbije putem astronomskih posmatranja, radionica i predavanja, pre svega u do sada još uvek nedovoljno iskorišćenim prirodnim oblastima obe regije.

Projekat traje do marta 2020. godine.

 

FOTOGRAFIJE

VoBaNISTA1

Agneš Dobrotka, dr Kristina Bikit i prof. Dušan Mrđa

VoBaNISTA2

Dr Hegediš je na poklon doneo vernu repliku meteorita koji je 1925. pao na područje Mađarske.

VoBaNISTA4

Dr Hegediš daje izjavu za RTV

VoBaNISTA6

Prof. Mrđa daje izjavu za RTV

VoBaNISTA8

Opušten razgovor u obližnjem restoranu

  SVE FOTOGRAFIJE SA OVOG DOGAĐAJA

141 fotografija

Detalji

VoBaNISTA izbor1 VoBaNISTA izbor2
VoBaNISTA izbor5 VoBaNISTA izbor6
VoBaNISTA izbor3 VoBaNISTA izbor4
VoBaNISTA izbor7 VoBaNISTA izbor8

 POGLEDAJTE I OSTALE FOTOGRAFIJE SA OVOG DOGAĐAJA

141 fotografija


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...